środa, 11 lipca 2012

Faceci od Kuchni, czyli jak zjeść smaczną komedię




Kilka dni temu dostałam zaproszenie na pokaz premierowy francuskiej kulinarnej komedii "Faceci od kuchni". Wreszcie nadszedł ten dzień. Wybiegłam z pracy 5minut wcześniej
i popędziłam do kina Atlantic. Sala była pełna, ale udało mi się znaleźć dwa idealne miejsca w ostatnim rzędzie.
Nagle zamiast filmu, na scenie pojawili się Tomasz Jakubiak (dziennikarz kulinarny oraz gospodarz programu "Jakubiak w sezonie" na kanale kuchnia+) wraz ze swoim  pomocnikiem Tytusem, którzy przygotowywali dla nas dania zainspirowane filmem, tzn: krem z porów oraz grasicę z puree z fioletowych ziemniaków. Krem był z dodatkiem chilli i Signor Fly  nie polubił tej ostrości. Ja ostatnio pokochałam ostre i mocne dodatki, ale rzeczywiście ogień w gardle pozostał,wiec potrafiłam go zrozumieć. Na widowni  jednak ktoś bardzo głośno zachwalał lekkość i smak potrawy. Była to Magda Gessler, która jest ambasadorką filmu w Polsce.
 Co do grasicy, to nie była w naszym guście..
 Dobrze, że signor i ja nie wiedzieliśmy co to właściwie jest grasica ...gdyż jest to gruczoł znajdujący się nad mostkiem, a sama myśl o tym daje niemiłe skojarzenia.

ALE DO RZECZY MIŁA PANI !
No właśnie...kończę wspomnienia grasicy. Gasną światła. Czas  na film !

"Faceci od kuchni" to perfekcyjne zrównoważenie smaku i humoru z pięknym Paryżem w tle.
Jest to historia dwóch fascynujących postaci, których łączy pasja i miłość do dobrej kuchni. Obydwoje są  kulinarnymi indywidualistami, z niezwykłym talentem dobierania smaków.
Jeden z nich to Jacky Bonnot (Michaël Youn), który zna na pamięć przepisy najlepszych francuskich szefów kuchni i stara się je ze sobą odpowiednio łączyć, tworząc przy tym całkowicie nowe kompozycje.
Jednakże pomimo swoich kreatywnych pomysłów ma o ogromny problem z zagrzaniem miejsca na dłużej w jakiejkolwiek pracy, gdyż ciężko mu się dopasować do odgórnych poleceń innych.
Do czasu..kiedy to na swojej drodze spotyka  swojego mistrza Alexandre Vauclair ( Jean Reno), jednego z najbardziej cenionych Szefów Kuchni, który na swoim koncie posiada aż trzy gwiazdki Michelin. Pomimo że jego restauracja jest  jedną z najlepszych w Paryżu, on sam przeżywa ciężkie chwile. Brak mu pomysłów na nowe wiosenne menu, a na dodatek właściciel lokalu ma w planie zmienić tradycyjne menu Alexandre na potrawy kuchni molekularnej, a przy tym pozbawić go gwiazdki i  pracy jednocześnie. Na uratowanie sytuacji i zapoznanie się z azotami, kurami w proszku i tym podobne zostanie dosłownie kilka dni..ale żeby zobaczyć, jak ten cudowny duet poradzi sobie z tym problemem należy zobaczyć samemu
Ja, podobnie jak Sig.Fly ( którego dawno nie widziałam tak ubawionego) dajemy filmowi ***gwiazdki Michelina. Zapewniam was ,że to nie będzie stracony czas :)

Film obejrzałm dzięki :




4 komentarze:

  1. uou,to brzmi interesujaco,zacheciłas mnie bardzo do obejrzenia tego filmu....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie byliśmy ze względu na moje obowiązki, ale jak się tylko wybierzemy to również coś napiszemy o tym filmie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że i Tobie podobał się ten film. Faktycznie to według mnie miła odmiana po bezpłciowych komediach rodem z Hollywood kręconych "na jedno kopyto" :) W dodatku jakaż miła tematyka, szczególnie dla lubiących sobie co nieco pojeść.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się w zupełności! Film świetny, zabawny i bardzo smaczny :) zazdroszczę, że byłaś na premierze i spotkałaś Tomka Jakubiaka i Magdę Gessler, ja musiałam się zadowolić zwykłym seansem w prawie pustej sali

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...