sobota, 28 kwietnia 2012
Kruche waniliowe bułeczki z cynamonowymi jabłkami i czekoladą pod orzechową posypką
Mam słabość do wszystkiego co kruche,mam słabość do jabłek z dużą ilością cynamonu...i jeszcze do słodkiego smaku rozpuszczonej czekolady. Moje słabostki przyciągają mnie ciągle do kuchni i zmuszają do łączenia ulubionych smaków. Chociaż nie wiem co daje większą radość -czy obdarowywanie słodkościami czy ich jedzenie.
Tym razem przepis na kruche waniliowe ciasteczka- poduszeczki,inaczej nazwane też kruchymi bułeczkami z nadzieniem jabłkowym z dużą ilością cynamonu i czekolady.
Pozdrawiam wszystkich, dla których były one pieczone :) !
Skladniki:
- 2 serki homogenizowane-waniliowe (300g)
- 1 kostka masła (250g) + 1 łyżka masła na jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-7 słodkich jabłek
-1 szklanka rodzynek
- 3,5 szkl. mąki
- jajko- potrzebne nam samo białko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka cynamonu (ilość wedle uznania-ja czasem nawet daje 2 łyżki)
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-2 kropelki aromatu waniliowego(do jabłek i ciasta) i migdałowego (do jabłek)
-garść orzechów włoskich/laskowych i migdałów-mogą być w platkach (po posypki)
-cukier puder do posypania całości
Jak to robimy?
Margarynę łączymy z serkiem,mąką i proszkiem i ugniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka kroimy na małe kawałki, podsmażamy chwilę na maśle i dolewamy trochę wody ,żeby się poddusiły. Dodajemy cynamon i aromat. Zostawiamy je na małym ogniu na ok. godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, trzymamy w wodzie ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odsączamy. Kawałki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej- wkładamy do miski w garnuszku z wodą i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Jabłka łączymy z czekoladą i rodzynkami.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na półcentymetrowy placek. Wycinamy z niego kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy jabłka i formujemy koperty- łącząc przeciwległe boki ciasta. Wierzch smarujemy białkiem jajka. Orzechy kroimy/mielemy na małe kawałki. Na poduszeczki posmarowane białkiem nakładamy orzechową posypkę. Nakładamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy (180 stopni) na około 45 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale mi podsunełaś pomysł na jutro :) Będą grane bułeczki z cynamonowymi jabłkami i czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze! Daj znać jak poszło :)
OdpowiedzUsuńPycha! ;) następnym razem zrobie zdjecia albo przywioze.. bo teraz niedoczekały! :D
OdpowiedzUsuńlubię to :)
UsuńŚwietny pomysł, pewnie są pyszne :)
OdpowiedzUsuń