czwartek, 27 grudnia 2012

Makowiec na opak, czyli drożdżówki z makiem


W te Święta wszystko było na opak. Choroba pokrzyżowała plany przygotowań Świątecznych i początkowo nawet miałam nadzieję, że obejdzie się bez przywitania dodatkowych kilogramów. Niestety lub może na szczęście(!) zdrowie powróciło szybciej niż się spodziewałam i przed drugim dniem Świąt postanowiłam zebrać swoje kulinarne siły i spędzić trochę czasu w kuchni.
I żeby pozostać w nastroju Świątecznego nieładu, podczas przygotowywania ciasta na makowiec, postanowiłam przygotować Makowiec Na Opak, czyli po prostu drożdżówki z bardzo dużą ilością maku i lukru. Wyszło "opacznie" i przepysznie! Wszystkim szczerze polecam. Takie bułeczki są świetną alternatywą na sylwestra zamiast ciasta.



Drożdżówki z makiem
Ciasto:
-500g mąki pszennej
- 75g roztopionego masła
- 250ml mleka
- 25g świeżych drożdży
-szczypta soli
-65g cukru
-garść posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej *
(nie musicie dodawać jeśli wybierzecie masę makową z bakaliami. Ja jednak uwielbiam te dodatki i wolę dodać, niż czuć ich brak)

-jajko-do posmarowania bułeczek

Nadzienie:
(ze względu na brak maszynki do maku)
-duża puszka masy makowej z bakaliami (ok.700g)

Lukier:
-15 łyżek
-1łyżka gorącej wody
-1łyżka soku z cytryny
 

Pamiętajcie, że przygotowanie tych drożdżówek jest bardzo proste, ale niestety czasochłonne (przez czekanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego).
Najpierw przygotowujemy rozczyn. Do miski rozkruszamy drożdże. Wsypujemy na nie 2łyżeczki cukru i czekamy aż drożdże zaczną się rozpuszczać. Wtedy dodajemy ok.100-150ml ciepłego mleka( nie może być ani gorące, ani chłodne. Musi mieć ok. 37C) oraz 3łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż nie będzie widać już żadnych grudek.Przykrywamy suchą ściereczką i  odstawiamy na ok.20minut w ciepłe miejsce.W tym czasie rozpuszczamy masło (jeśli tego nie zrobiliśmy) i studzimy. Po wyznaczonym czasie łączymy masę drożdżową z pozostałymi składnikami- resztą mleka, cukru, masłem oraz przesianą mąką, połączoną z solą. Wszystko ugniatamy na jednolitą, gładką masę i  wkładamy do miski. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu (pamiętajcie, żeby miska była większa, gdyż ciasto będzie rosło) na ok.1,5-2h.  Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie jeszcze raz ugniatamy  ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek wielkości ok. 35x 45cm. Na środku ciasta rozsmarowujemy masę makową, posypujemy bakaliami i zawijamy w rulon wzdłuż węższego boku. Roladę kroimy na kawałki (wielkości wedle uznania). Bułeczki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok.15min w 200C.

Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i smarujemy lukrem(wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest za mało biały dodajemy jeszcze cukier puder). Posypujemy skórką pomarańczową.








1 komentarz:

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...