środa, 31 lipca 2013

Fondue pomidorowe ze słodkim kurczakiem



W moje letnie dni kocham zapach beztroski. Czasem siadam z kieliszkiem schłodzonego wina na parapecie i książką Hrabala albo Julii Child, a moje łydki chłoną ciepłe promyki słońca. Niekiedy wgryzam się w soczysty kawałek pomidora, zalewając się przy tym kroplami czerwieni. Jest w tych chwilach czar nieporównywalny z żadną inną radością. To czar bezgranicznej wolności, gdzie samotność nie przeraża....a moje myśli mają zapach wanilii.
 Bo szczęście tkwi w prostocie. Wystarczy spróbować najprostszego fondue pomidorowego przepisu Julii Child i mojego lekko słodkiego kawałka kurczaka w oregano....

Aha no i pamiętajcie o KONKURSIE ( o którym pisałam post wcześniej tutaj ). PISZCIE PRZEPISY!

Kurczak w miodzie i oregano (przygotowujemy dzień przed przyrządzaniem)
- podwójna pierś kurczaka
marynata:
- niepełna łyżka miodu
-3 ząbki czosnku
- 2 łyżko oliwy
- sól, pieprz (najlepiej cayenne)
-2 łyżki posiekanego świeżego oregano


Fondue POMIDOROWE /sos Julii Child z książki "Gotuj z Julią" (trochę zmieniony przeze mnie)
- 2 posiekane szalotki lub większa cebula
- 1 łyżka oliwy lub masła
-1/4 szklanki wywaru drobiowego
-2/4 szklanki wina białego/wermutu (ja używam sauvignion blanc, zawsze kupuje na stronie 6win.pl bo mają fajne wina w dobrej cenie)
- 2 szklanki pulpy pomidorowej* (przepis poniżej)
-2 ząbki startego czosnku
- *1/2 szklanki posiekanej bazylii (lub pietruszki wg Julii)
-sól i pieprz do smaku
- *2 kromki chleba (zmiksowane w blenderze) + ząbek czosnku + ziół prowansalskich
-szczypta cukru (kiedy sos będzie za kwaśny)

Kurczaka kroimy w poprzek na pół lub na więcej części, żeby uzyskać cienkie filety. Dzień przed przygotowaniem łączymy składniki do marynaty i wkładamy do niej mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.

Najpierw przygotowujemy pulpę według Julii: Pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzącą wodą i odliczamy 10 sekund. Wyjmujemy z wody. Wycinamy nasady szypułek i zdejmujemy skórkę (począwszy od nacięcia). Kroimy na pół i usuwamy komory nasienne (wszystkie nasionka)  i wyciskamy nadmiar soku.Takie pomidory rozdrabniamy, tworząc pulpę.
Cebulkę szklimy na złoto na oliwie lub maśle.Kiedy zmięknie, wlewamy wino i wywar drobiowy. Dusimy, aż do momentu, kiedy płyn uzyska konsystencję gęstego syropu.  W tym czasie miksujemy chleb i smażymy na suchej patelni z ząbkiem czosnku i ziołami (* tego nie ma w przepisie. Ja tak robię, aby sos był gęstszy i bardziej treściwy. Możemy pominąć.)
Do cebulki dodajemy pulpę, starty czosnek, bazylię oraz chleb. Dusimy na wolnym ogniu, aby pomidory się ugotowały, a następnie (jeśli trzeba) doprawiamy pietruszką. Trzymamy na ogniu ok. 3 min. (ja trzymałam nieco dłużej, aby sos zgęstniał). Podajemy np. z grillowanym kurczakiem.
Grillowany kurczak w miodzie z estragonem:
Mięso wyjmujemy z lodówki i grillujemy (np. na grillowej patelni). Podajemy z sosem i listkami oregano.
Voilà jakby to Julia powiedziała !



9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł i pyszna kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. interesujący pomysł na połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, coś pysznego i bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musiało być niesamowicie dobre!

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. jak to wygląda, a jak smakuje zapewne! Już widzę własną minkę gdy zatapiam w tym swoje zębiska :D
    Ale zaskoczyłaś mnie-myślałam, że Fondue może być serowe tudzież czekoladowe.. a tutaj pomidorowe, bajer! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super i namówiłaś mnie, muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fondue pomidorowe ze słodkim kurczakiem? To musi być gra smaków, poezja! Muszę koniecznie spróbować! Niezły pomysł na niebanalne danie :)

    Pozdrawiam,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Fenomenalny przpis……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...