czwartek, 15 sierpnia 2013

huMUS z malinami i czekoladą i początek czegoś nowego




Dawno mnie nie było i jedyne co mogę zrobić to zrzucić wszystko na okres wakacyjny.
Odwiedziłam kilka miast, zjadłam dużo owoców i przeżyłam kilka perturbacji w życiu.
Przede wszystkim od kilku dni mogę cieszyć się tytułem AMBASADORKI marki TERMISIL, a od wczoraj moje potrawy, zdjęcia oraz wpisy możecie także zobaczyć na stronie:

http://zdroweparcienaszklo.pl/


Już teraz obiecuję dużo ciekawych przepisów,a pomysły na kilka z nich nie dają mi już spokoju i nie pozwalają spać po nocach. Natychmiast wyrzuciłam kilka moich garnków i postawiłam na ich miejsce szklane naczynia marki, w których mogę zapiekać, gotować i co więcej, zamrażać. Na dodatek to zdecydowanie zdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Z tego powodu obecnie w kilku mniejszych salaterkach trzymam deser w zamrażalniku, a w większej zapiekam ziemniaki.


Jakiś czas temu zrobiłam Hummus, ale trochę inny. Powiedziałabym, że całkowicie. Zobaczcie sami..
A jeśli nie wiecie, dlaczego to właśnie o tę potrawę toczy się wojna kulinarna pomiędzy Libanem, a Izraelem, przeczytajcie po tym kilka słów na :na tej stronie.

huMUS z malinami i czekoladą 

Składniki: 
-salaterka Termisil do przygotowania (średnicy 21 cm)
-salaterki Termisil do podania (średnicy 11cm) -ilość w zależności od zastosowania
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
- 6 daktyli bez pestek (jeśli nie lubicie, możecie pominąć) -zmiksowanych
- 1  łyżka oliwy z oliwek
-1 szklanka świeżych malin
- 1/2 tabliczki czekolady
-1/3 szklanki lodowatej wody
-listki mięty do dekoracji
-serek biały typu Bieluch lub śmietana do dekoracji (jeśli nie jesteście weganami)*
-wiórki czekolady lub kokosa do dekoracji
Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie na całą noc (najlepiej na 12h). Płynu powinno być dwa razy tyle ile cieciorki. Nad ranem (lub po 12h) odcedzamy ziarenka i dokładnie płuczemy. Wlewamy świeżą wodę i gotujemy wszystko ok.godziny, do momentu kiedy fasola będzie miękka i łatwa do rozgniecienia w ręku. W tym czasie rozpuszczamy  czekoladę w kąpieli wodnej (w naszej szklanej salaterce), tak aby uzyskać płynny krem. Kiedy ciecierzyca będzie gotowa, przekładamy ją do miski po czekoladzie. Dolewamy płynną masę, daktyle, oliwę i wodę. Całość miksujemy i na końcu dodajemy maliny (zostawiając kilka do dekoracji).
Dekorujemy listkami mięty, owocami, wiórkami i serkiem*. Możemy także włożyć nasz huMUS do zamrażalnika ( w tej samej salaterce) i podać jako lody.


11 komentarzy:

  1. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem! Bardzo fajny pomysł na owocową wersję mojego ulubionego dipu

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę jedną porcję tych pyszności dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Humus uwielbiam i chętnie skosztowałabym tej wersji :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny pomysł jak zaskoczyć znajomych na imprezie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie skomponowany, zdjęcie klasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czekoladą? Z malinami? Pyszne Szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hummus na słodko brzmi i wygląda intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakos zupelnie do mnie nie przemawia... ;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi:) To jest fajne w smakach..że niektórzy kochają, a inni nienawidzą !
      Może co innego przemówi do Ciebie...:)

      Usuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...