środa, 23 października 2013

Jesienne jabłka z cydrem



Piszę pracę, okrywam się kocem i obserwuję spadające liście z drzew. Nie mam czasu na nic. Jedynie szybkie jabłka pod kruchym ciastem udaje mi się przygotować w ekspresowym tempie, a na deser wyławiam perełki PRL-u. Znacie "zdejm kapelusz" ?




A teraz przepis:

Jabłka z CYDREM pod kruchym ciastem(polecam je robić w szklanej okrągłej brytfannie. Ja używam do tego naczynia Termisil o poj.1,7L) 
Najprostsze ciasto kruche: 
- 220g mąki
- 110 g masła
-70g cukru pudru + duża łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
Nadzienie:
- 5  jabłek
-  2 łyżki cynamonu
- 200 ml cydru z butelki
- 2 łyżki cynamonu + 1 łyżka przyprawy korzennej
- kropelka esencji waniliowej
Na wierzch:
- trochę mleka do posmarowania
- łyżka cukru brązowego do posypania
- garść orzechów do ułożenia (najlepiej pasują orzechy włoskie i laskowe)

Wyrabiamy ciasto kruche (możemy nawet kilka dni przed- wtedy wkładamy do zamrażalnika). Jeśli robimy je na bieżąco, wyrabiamy ciasto z kulę i zawijamy w folię. Odkładamy na min.30min.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski. Zasypujemy dużą ilością cynamonu oraz przyprawy korzennej. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy dużą łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dolewamy  cydr,esensję i miód. Gotujemy, aż będą miękkie na małym ogniu, ok.6min. Możemy dodać także rodzynki lub suszoną żurawinę
Układamy partiami w  formie. A górę przykrywam rozwałkowanym plackiem ciasta. Na środku robimy dziurkę,a  wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. 10min przed końcem układamy orzechy włoskie (mogą być także laskowe) na górę ciasta.
Pieczemy w 180C ok.20min, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Podajemy na gorąco z kulką lodów.





2 komentarze:

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...