piątek, 12 września 2014

Knedle ze śliwkami i wszystko co z nimi związane


Głęboki fiolet węgierek przywołał u mnie wspomnienia obiadów u dziadków. 
Na początku zrywało się dojrzałe owoce z drzewa na działce dziadka i z dumną  przynosiło w wiklinowym koszyku babci krzątającej się w kuchni. Istniało kilka wariantów na ich przerobienie (oczywiście jeśli nie zostały od razu zjedzone po przyniesieniu do domu). Często zasypywało się je słodką kruszonką i wyjadało z formy jeszcze gorące. Niekiedy też układało się je na drożdżowym placku. Były to jednak modyfikacje każdemu znane i choć pyszne, nie wzbudzały takich kontrowersji co inny przysmak przywieziony przez dziadków z ich rodzinnego miasta (Łodzi). Były nim knedle ze śliwkami podane na słodko-słonej młodej kapuście. Wszystko to okraszone masłem z bułką tartą z cynamonem i cukrem. To dziwne połączenie z czasem już nikogo z nas nie dziwiło. Wyjątkiem byli nowi członkowie rodziny, przychodzący na pierwszy obiad. Ich mina, początkowo pełna konsternacji i przerażenia, wkrótce po spróbowaniu tego dziwnego połączenia zmieniała się na uśmiech pełen radości i ulgi. I tak knedle ze śliwkami z kapustą gościły u nas kilka razy w sezonie. Dziś, po wielu latach sama dojrzałam do ulepienia własnych kulek ze słodkim środkiem. Tym razem jednak odpuściłam sobie gotowanie kapusty. Jednak polewa z bułki tartej,cukru i cynamonu była obowiązkowa !

P.S
Jeśli w ostatni piątek nie oglądaliście mnie w DD TVN, zapraszam do obejrzenia powtórki na:
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/na-sniadanie-omlet-z-platkami,141336.html

Tym razem gotowałam dania w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje":
- omlety z płatkami kukurydzianymi
- kasza gryczana z suszonymi pomidorami i fetą
- ziołowy makaron z grzybami
- puszyste ciasto ze śliwkami 


Knedle ze śliwkami 
Na knedle:
- 700g ugotowanch i obranych ziemniaków
- 200g mąki pszennej + do posypania
- 50g mąki ziemniaczanej
- niecały kilogram śliwek węgierek (jędrnych i słodkich)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru (może być także zwykły)
- 1 łyżka cynamonu (można więcej-według uznania)

Do polania: (na oko)
- 3 łyżki masła
- ok. 2 łyżki bułki tartej
-ok. 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu

Śliwki myjemy, suszymy na ręczniku i delikatnie przecinamy, aby usunąć pestki (ja ich nie przekrawam do końca). Cynamon wraz z cukrem łączymy w miseczce na później.
Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (jeśli nie mamy praski użyjmy miksera lub blendera). Masę ziemniaczaną łączymy z dwoma rodzajami mąki i wbijamy do środka jajka. Wyrabiamy ciasto- ważne, aby nie przyklejało się do rąk i było zwarte. Dzielimy na kilka części i formujemy z nich wałki. Tniemy na małe kawałki, rozpłaszczamy na placek i na środek układamy po jednej śliwce, do której wsypujemy po łyżeczce mieszanki cukrowo-cynamonowej. Ciasto zawijamy dokładnie wokół owocu i formujemy kulkę. UWAGA: Nadmiar ciasta należy usunąć i wykorzystać do następnej śliwki.Knedle gotujemy w osolonej wodzie jeszcze ok.3-4 minut po wypłynięciu. Najlepiej sprawdzić po 3 minutach, czy kluski są już gotowe.
 W między czasie masło rozpuszczamy w małym garnku. Kiedy będzie płynne dodajemy bułkę, cukier i cynamon. Energicznie mieszamy i odstawiamy z ognia. Ciepłym sosem polewamy ugotowane knedle.
Podajemy od razu.

17 komentarzy:

  1. Pyszne wspomnienia i pyszne knedle :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A dla mnie to dziwne połączenie, choć bardzo chciałabym go spróbować; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziwne, więc musisz koniecznie wypróbować, żeby się przekonać :)

      Usuń
  3. Jak dobrze że przypomniałaś o knedlach. Przepis rewelacja, kradnę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja babcia robila 3 dni temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Knedle to ja bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki już knedli nie jadłam, a tak lubię... Tylko lepić mi się nie chce ;)
    O knedlach z kapustą słyszę pierwszy raz w życiu; pewnie dlatego, że nie mam w Rodzinie nikogo z Łodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, są takie dania, które przywołują jakże miłe wspomnienia. Nie ukrywam, że knedle tez mi się miło kojarzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja, knedle to mój ulubiony posiłek, w tej wersji przebija wszystko ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, dzisiaj robiłam i potwierdzam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziel się słodkim przepisem i wygraj tort z dostawą do domu! https://www.facebook.com/slodkoostro/photos/a.480222298744959.1073741828.425995907500932/542007849233070/?type=1

    OdpowiedzUsuń
  11. Knedle ze śliwkami - moje ulubione :) Najfajniesze jest to, że do gotowej masy pakuję mrożone śliwki w otoczce cukru (mogą być z Pińczowa) i całość gotuję. Podaję ze słodką śmietaną w posypce z cynamonu. Pyszności a przede wszystkim szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...