poniedziałek, 17 listopada 2014

Najlepszy sernik pod słońcem



Serniki. Jedne puszyste nazwane "nowojorskimi", drugie polane czekoladą określane "wiedeńskimi", a inne z dodatkiem brzoskwini i czekoladowej kruszonki...są też takie z pozoru zwyczajne, które na długo pozostają w naszej pamięci, choć wcale nie mają w nazwie żadnego miasta. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj.
Dziś polecam Wam jeden z najdelikatniejszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Jego lekkość możecie przełamać smakiem spodu z korzennych ciasteczek, choć i bez niego jest pyszny !



Składniki na Sernik: (na duuży sernik lub 2 mniejsze)
- 750g zmielonego twarogu
- 250g mascarpone
- 5 jajek (żółtka i białka osobno)
-szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecała szklanka cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
- 2/3 szklanki mleka
- 50g.roztopionego masła
- 2 łyżki likieru kawowego

Korzenny spód *(może być bez niego)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 220g korzennych herbatników
- 70g roztopionego masła

Robimy spód*:
Rozdrabniamy ciastka z pomocą malaksera lub zwykłego młotka do mięsa. Do powstałych okruchów dodajemy masło i przyprawę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą korzenną. Wyrównujemy i
pieczemy ok 15min w 180C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Sernik:
Oddzielamy jajka, a miseczkę z białkami wkładamy do lodówki.
Twaróg mielimy. Dodajemy do niego mascarpone. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, a kiedy powstanie kogel-mogel, dodajemy stopniowo sery oraz mleko połączone z roztopionym, wystudzonym masłem. Na sam koniec dorzucamy mąkę, budyń oraz likier. Całość dokładnie miksujemy. Wyjmujemy białka z lodówki, dorzucamy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy serowej. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy z wystudzonym spodem. Jeśli zostanie nam jeszcze duży masy-wlejmy ją do mniejszej, natłuszczonej foremki.
Pieczemy w 180C (na środkowym poziomie, gdyż potrafi się przypalić na górze) przez ok.50-55min.








17 komentarzy:

  1. Wspaniały! Wygląda niezwykle lekko i delikatnie, a zarazem jest taki puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek mleka to dla mnie nowość :) Sernik wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda. Ja osobiście wolę jeszcze nieco delikatniejsze te pół na pół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie delikatne serniki.... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie powiem.. prezentuje się wyśmienicie.. dla mnie idealny.. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. I tak też fantastycznie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie :)
    Ja uwielbiam wszystkie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszy sernik robi moja babcia, ten też wygląda na przepyszny. Myślę, że zrobię go w domu na święta jako konkurencję dla tego babcinego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny sernik :) wygląda na prawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super sernik,widać,że udał się wspaniale.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ten sernik Ci wyszedł <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie chyba wszystkie serniki są najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Można go jeść oczami! :)

    Zapraszam do siebie: http://www.sagneska.pl !
    Tam nie tylko kulinaria :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...