Od kilku tygodni w mojej kuchni paruje. Przygotowania do Wigilii zamieniły się w przygotowania do hucznego witania Nowego Roku.
Wirując pomiędzy piekarnikiem, a kuchenką życzę Wam, więc wspaniałej i niezapomnianej imprezy Sylwestrowej i owocnego nadchodzącego roku ! Do zobaczenia w 2015 !
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i polewą krówkową (na dużą formę lub dwie małe)
Spód:
- 200g maślanych kruchych ciasteczek
- 80g roztopionego masła
Masa:
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera
- 200g (dwie tabliczki) białej czekolady
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 jajka
- 100ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki ze sparzonej pomarańczy
- 80g drobnego cukru
- 1/2 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka esencji waniliowej
Wierzch:
- masa krówkowa lub roztopione krówki w garnuszku z kilkoma łyżkami masła
Ciastka rozkruszamy za pomocą młotka lub malaksera na miazgę. Dodajemy roztopione masło i powstałą masę wykładamy na natłuszczoną i obficie oprószoną bułką tartą tortownicę.
Pieczemy ok.10-15min, aż będzie zarumieniony. W tym czasie, w kąpieli wodnej, rozpuszczamy czekoladę (najlepiej wcześniej podzielić ją na mydełka, aby równomiernie się rozpuściła) i zdejmujemy z ognia.
Spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy ser.
W dużej misce łączymy ser, cukier, ekstrakt i startą skórkę z pomarańczy. Miksujemy, po czym dodajemy po kolei jajka, śmietanę i powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Dosypujemy budyń i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach. Ciasto wlewamy na kruchy spód i pieczemy ok. 1h i 10min w 170. Uważamy, żeby sernik się nie przypalił (jeśli za bardzo się rumieni, przykrywamy go folią). Po czasie, wyłączamy piekarnik, lecz nie wyjmujemy sernika. Czekamy ok. 40min, aż całkowicie wystygnie.
Schłodzony wierzch smarujemy masą krówkową (możemy wziąć ok 140g krówek i rozpuścić je na małym ogniu w garnuszku z 6 łyżkami mleka, aż uzyskami gęsty krem). Całość możemy udekorować płatkami migdałów lub wybranymi orzeszkami.
Bajecznie ten sernik wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Świetne połączenie, że masa jest z budyniu i twarogu i do tego ta polewa z masy krówkowej ^^ po prostu cudowny sernik i wygląda naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie musiało dać niepowtarzalny smak:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Taki sernik musi smakować po prostu dobrze :)
OdpowiedzUsuńAle on urokliwy ^^
OdpowiedzUsuńNiezwykły klimat zdjęć. Ściskam Cię na ten Nowy Rok!
OdpowiedzUsuńCudowny sernik, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń