środa, 14 września 2016

Tartaletki z karmelizowaną cebulą i mozzarellą


Wrzuciłam na luz. I tak na tym luzie przejechałam kilka dobrych miesięcy. Bez blogów, bez pięknych, obfotografowywanych zimnych dań, bez wertowania najlepszych książek kucharskich w celu znalezienia inspiracji na jutro, powoli tracąc nużącą, blogową obsesję. Zaczęłam chodzić do restauracji bez aparatu i w końcu cieszyć się smakiem ciepłego jedzenia, a nie martwić się o takie , a nie inne światło w restauracji. Książki kucharskie zastąpiłam dobrymi kryminałami i wierszami czytanymi mimochodem. Obiad był w końcu brzydki, na kolorowym talerzu, ale ciepły i jedzony we trójkę. A stosy najnowszych nieobejrzanych zdjęć zaczęły nawarstwiać się w katalogach "bez nazwy".
  I kiedy  tak napawałam się wolnością od blogosfery czegoś mi zabrakło. Nagle zatęskniłam za wszystkim tym, co mnie wtedy nużyło. I nagle dostałam propozycję współpracy z marką Galbani. Takich znaków się nie odrzuca. Tak więc wraz z początkiem września wracam. I przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na tartaletki z karmelizowaną cebulą i mozzarellą. Jeśli tylko lubicie słodki smak cebuli przełamany smakiem octu balsamicznego koniecznie wypróbujcie tego przepisu.

Tartaletki z karmelizowaną czerwoną cebulą i mozzarellą
- ciasto francuskie dobrej jakości
- 4 czerwone cebule
- 1 łyżka lub 2 octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soli morskiej (może być więcej do smaku)
- opakowanie mozzarelli Galbani
- rozmaryn do smaku
- żółtko
- posiekana łyżka rozmarynu + gałązki do dekoracji


Cebule siekamy lub kroimy w piórka i smażymy na maśle połączonym z olejem lub samym oleju (ja lubię smak masła w smażonei cebuli). Doprawiamy pieprzem i smażymy na średnim ogniu ok. 25min. Dolewamy kilka łyżek wody, jeśli cebula za bardzo przywiera do dna. Dodajemy ocet balsamiczny, posiekany rozmaryn oraz cukier i zmniejszamy ogień. Dusimy jeszcze ok. 20min.

Z ciasta wykrawamy okręgi ( za pomocą szklanki lub foremki). Na ich środku delikatnie zaznaczamy mniejsze okręgi ( uważając, żeby nie przedziurawić ciasta). Powstałe brzegi równomiernie smarujemy rozbełtanym żółtkiem, a na środku układamy karmelizowaną cebulę. Na wierzch każdej tartaletki układamy po plastrze mozzarelli. Pieczemy ok.15-20min w 200C (piekarnik musi być dobrze nagrzany). Dekorujemy rozmarynem. Smakuje na ciepło, jak i na zimno.












1 komentarz:

  1. Uwielbiam karmelizowaną cebulę, w każdej postaci<3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...