Jesień wyjątkowo lubi soczyste i słodkie gruszki. W towarzystwie spadających liści smakują zdecydowanie najlepiej. A jak dorzucimy jeszcze kremową gorgonzolę, chrupiące orzechy...i polejemy oliwą z miodem lub syropem klonowym, pokochamy nawet smutną, żółtawą jesień.
Tak więc zbierajcie jesienne gruszki z targu, nakupujcie zapasy gorgonzoli, wyposażcie się w dziadka do orzechów i duży garnek miodu. Zapraszajcie znajomych i nieznajomych w te smutne wieczory .
i razem czekajmy na wiosnę...
Przepis na sałatkę z gorgonzolą jest już czwartym przepisem , który powstał we współpracy z marką Galbani (wcześniejsze znajdziecie tutaj). Koniecznie wypróbujcie
Sałatka z gorgonzolą i orzechami ( dla 2 osób)
- 1/2 opakowania gorgonzoli Galbani (ok.80g)
- 1/2 opakowania ulubionych sałat (ok.150g)
- duża garść orzechów
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu cayenne
opcjonalnie*
- świeża pajda chleba
Sałatę myjemy i oszuszamy na kuchennym ręczniku. Oliwę łączymy z miodem/ syropem klonowym i osobno z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Dodajemy sól i pieprz w razie potrzeby i powstały sos odstawiamy w lodówce na kilka godzin. Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki. Ser Galbani kroimy na małe kawałki. Na sałatę nakładamy kawałki gruszki i sera. Dodajemy orzechy i całość polewamy dobrym, lekko słodkim sosem.

Ta sałatka po prostu musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMmmm pysznosci :-)
OdpowiedzUsuń