środa, 26 września 2012

Ostatnia strona, ostatni kęs i curry na pożegnanie







Kocham czytać i kocham gotować. Bezgranicznie.
"Niektóre słowa po prostu już takie są. Symbolizują całe życie." (cyt.z książki)
Poza tym bardzo nie lubię czytać ostatniej strony i jeść ostatniego kęsa.
Dzisiaj nadszedł niestety ten dzień. Ostatnia strona książki, która przez ostatni czas stała się dla mnie swoistą ucieczką.

 "jeździec miedziany"
Książka składa się z 3 części, a pierwsza część nosi tytuł "Jeździec miedziany". Następne części to "Tatiana i Aleksander" oraz "Ogród letni".
Moim zdaniem jest to jedna z  najciekawszych i najbardziej wzruszających historii miłości w czasach wojny. To opowieść o odwadze,  uczuciu, o głodzie, ale także o lodach jagodowych, blinczikach i o celebrowaniu jedzenia z ukochanymi. Nawet jeśli to tylko konserwowa szynka w puszcze.

  "przepisy tatiany"
 Kilka dni temu udało mi się zdobyć książkę kulinarną głównej bohaterki. Wszystkie przepisy są poprzedzone krótkimi historiami oraz cytatami z trzech części.
Najbardziej kusiło mnie curry z kurczakiem...może dlatego, że kiedy o nim czytałam czułam go "nosem wyobraźni". Potrawa wyszła cudownie. Do tego przygotowałam mój najszybszy sposób na deser. Mam ambicje przygotować wszystkie przepisy z książki, a jest ich dużo:) Smacznego!

A to jeden z moich ulubionych cytatów z książki..
"Daj komuś rybę i zaraz ją zje. Naucz go łowić i będzie miał co jeść do końca życia." 
 (cyt.z książki)


Curry z kurczaka
(wskazówka dot. ryżu Chang Hao z książki - "Chcesz mieć idealny ryż za każdym razem? Wsyp go do rondla, nalej zimnej wody jakieś trzy centymetry nad poziom ryżu, dodal soli, masła, jeśli chcesz, ja nie dodaję, ale ty możesz.Zagotuj na dużym ogniu. Potem zostaw garnek na najmniejszym ogniu, przykryj i zapomnij o nim na dwadzieścia minut") Babcia nauczyła mnie jeszcze wkładać garnek z ryżem "pod pierzynę"...

Składniki:
-3 łyżki oliwy
-3łyżki masła
-5 ząbków czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
-5 łyżek tartego imbiru
-1 duża drobno posiekana cebula
-2łyżki curry, 1łyżka kminku,1 łyżka garam masala,1/4 łyżeczka mielonego kardamonu, 1łyżka soli
-900g kurczaka (pokrojonego na małe kawałki ok.2,5cm )
-1jabłko Granny Smith (obrane i pokrojone na ćwiartki)
-2łyżki mąki(można pominąć)
-900ml rosołu z kury
-450g sosu pomidorowego z puszki lub 450ml pasty pomidorowej
-1szklanka mleka pół na pół ze śmietaną lub 225 ml jogurtu naturalnego


W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i masła. Dodaj czosnek, smaż chwilę. Dodaj imbir i smaż ok.minutę. Dodaj kolejną łyżkę masła i wrzuć cebulę. Smaż na złoty kolor. Dodaj curry, kminek, garam masalę, kardamon. Dodaj resztę masła, oliwy i kurczaka. Smaż na średnim ogniu ok. 4-5 min, aż kurczak zacznie się rumienić. Dodaj sól i wymieszaj. Do całości wrzuć kawałki jabłka. *Dodaj mąkę i wymieszaj. Powoli dolewaj rosół i sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok.30min. w tym czasie przygotuj ryż. Po 30min. spróbuj curry i dopraw do smaku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Po 2minutach dodaj jogurt lub mleko ze śmietaną (jogurt lubi się ścinać, więc należy mieszać cały czas trzepaczką. Z mlekiem i śmietaną nie ma takich problemów). Zamieszaj i podawaj z ryżem.
  Ja użyłam ryżu parboiled wymieszanjgo z ryżem dzikim. Na koniec dodaj jeszcze sok z połowy limonki, ale nie jest to obowiązkowe :)
Pycha !


Szybka tarta z jabłkami (na średniej wielkości placek)

-1 płat ciasta mrożonego ciasta (75g)
-1 jabłko
-łyżka cynamonu
-1łyżka miodu
-garść żurawiny/rodzynek
-1/3 tabliczka gorzkiej czekolady (startej na tarce)
 
  Rozwałkuj ciasto i stwórz placek. Zroluj boki (jak na zdjęciu). Jabłko pokrój na cienkie plastry i wrzuć do dużej miski. Wsyp do nich cynamon i polej miodem. Na ciasto posyp czekoladę i ułóż plastry ciasta. Wierzch posyp żurawiną/rodzynkami. Piecz ok.15min (tak aby ciasto się zarumieniło)



10 komentarzy:

  1. o, a ja lubie czytac przy jedzeniu. :) slyszlam juz o tych ksiazkach, nawet sprzedaje je na kiermaszu, ale nie mialam jeszcze czasu do nich zajrzec. te kucharska bym poczytala. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to zdecydowanie polecam :) Nie zniechęcaj się po 20str, bo niektórzy tak mają z tą książką(nawet ja ją odłożyłam za pierwszym razem). A jest naprawdę cudowna i zazdroszczę wszystkim tym, którzy jeszcze jej nie przeczytali i mają to przed sobą !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. czytanie przy jedzeniu mi nie idzie, brudzę książki xd ale po, dlaczego nie? polecasz bardzo fajną propozycję, chyba zwrócę na nią uwagę.
    A jakie pyszności! mniaammm !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez z reguły nie czytam przy jedzeniu,ale fajnie zrobić taką małą siestę po :)

      Usuń
  4. i kurczak i deser rewelacja, moje smaki! a książki nie znam, ale się zainteresuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam książkę, a potem wypróbować przpis:) Zupełnie inaczej smakują potrawy, o których wcześniej czytaliśmy !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie curry, dziś jest trak zimno i deszczowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na takie zimne i deszczowe dni :) Nic tylko siedzieć pod kocem, czytać książkę i jeść curry !

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj... przypomniałaś mi o jednych z najlepszych książek, które czytałam. Nie mam ich w domu, bo od kilku lat są w obiegu, ciągle je pożyczam :) Ale zapomniałam, że są "Przepisy Tatiany". Koniecznie muszę ją kupić! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tą książkę, przeczytałam wszystkie trzy, ale nie wiedziałam, że jest też książka z przepisami :) cudownie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...