poniedziałek, 14 stycznia 2013

Cynamonowe bułeczki


  Lubię przygotowywać wypieki drożdżowe. Powody są dwa. Pierwszy powód to taki, że moja  kuchnia podczas ich pieczenia zawsze jest czysta, a to dlatego,że kilkakrotne czekanie na wyrośnięcie ciasta daje mi czas i szansę do wypolerowania blatów i szafek. Drugi powód jest taki, że smak drożdży w cieście kojarzy mi się z samymi miłymi chwilami.
Ostatnio postanowiłam połączyć smak drożdży z cynamonem i całkiem przypadkowo natrafiłam na przepis na szwedzkie bułeczki cynamonowe "Kanelbullar".
  Co prawda w wersji  tradycyjnej wyglądają one jak zawijasy, ale ja postanowiłam zrobić z nich muffinki i dodać do połowy z nich łyżkę malinowej konfitury. Pomimo, że na zdjęciach może nie wyglądają na urodziwe- są przepyszne i intensywnie pachnące. Koniecznie wypróbujcie :)

Składniki:
-ok.500g mąki pszennej
-30g świeżych drożdzy
-250 ml mleka
-ok.90g cukru + 2 czubate łyżki cukru waniliowego
-70g roztopionego masła
-łyżeczka karadamonu

Nadzienie:
-3łyżki cynamonu
-duża garść rodzynek (opcjonalnie)
-5łyżek cukru
-ok.100g masła
-*łyżka dżemu

-rozbełtane jajko do posmarowania

 Mleko lekko podgrzewamy do ok.37 C. Do miski wsypujemy 50g mąki i robimy małe wgłębienie po środku. Rozkruszamy do niego drożdże, posypujemy je łyżeczką cukru. Czekamy aż drożdże zaczną pracować. Wlewamy do nich ok.125ml ciepłego mleka (resztę zostawiamy na potem). Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (ja wkładam pod poduszkę). Po tym czasie dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Wkładamy do większej miski i ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie rozpuszczamy masło na nadzienie i łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz konfitury, którą dodajemy kiedy do ochłodzonej masy). Czekamy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia.
 Ciasto drożdżowe jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na dwie części ( aby wygodniej było . Rozwałkowujemy z  nich cienkie placki i smarujemy masą. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na:
wersja 1: plastry na szerokość ok.5cm
wersja 2:kawałki na szerokość ok.10cm

wersja 1: Plastry układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.pół godziny. Smarujemy jajkiem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy ok.30minut w 180 C

wersja2: Natłuszczamy formy do muffinek. Z kawałków wyrabiamy kulki i wkładamy do foremek.Pprzykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.pół godziny.Smarujemy jajkiem i pieczemy ok.30min w 180C



6 komentarzy:

  1. uwielbiam zapach drożdżowych wypieków. choć sama mam do nich wciąż zbyt mało cierpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. to popatrz na to z tej pozytywnej strony, że zawsze jest czas na obejrzenie filmu, posprzątanie kuchni, czy prasowanie:) Zawsze wtedy łatwiej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!
    Uwielbiam drożdżowe wyrastanie,zapach i smak...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudne to może nie są, ale rzeczywiscie pachną i smakują niesamowicie:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Cynamonowe nadzienie zdecydowanie mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...