Dziś na szybko. Szybki post, bo szybkie przekąski (czy też przystawki jak kto woli).
Wyobraźcie sobie, że mamy kilka składników w lodówce i kilka minut na przyjście kilku niezapowiedzianych przyjaciół. Wtedy to właśnie budzą się w nas te niedocenione zmysły smakowe i kulinarna wyobraźnia. Trzeba coś stworzyć natychmiast. Tu i teraz. Raczej nie ma mowy o książkach kucharskich, skrupulatnie zbieranych magazynach kulinarnych, czy tysiącach stron w internecie. Dziś przedstawiam Wam dwie przystawki/ przekąski, świetnie nadające się na takie szybkie wizyty. Pierwszy przepis na sałatkę pewnie każdy zna, ale jest to mój absolutny faworyt, który zawsze pasuje jako dodatek do mięs, makaronów, czy jako zwykłe danie (np.podane z grzankami). Drugą przekąskę poznałam dzięki rodzicom Signor Fly'a. Jest to najprostsza i zarazem najfajniejsza szybka przekąska ! Polecam na karnawał:)
Sałatka z gorgonzolą, gruszką, orzechami oraz żurawiną:
-2 opakowania mix sałat (koniecznie z rukolą)
-100g sera gorgonzola
-2 gruszki (dojrzałe)
-2 garście suszonej żurawiny
-2 garście prażonych orzechów oraz migdałów (lub płatków migdałowych)
-* kawałek sera owczego (opcjonalnie)
Sos:
-5 łyżek oliwy
-łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżka płynnego miodu
-łyżeczka octu winnego białego
-1ząbek czosnku
-pieprz (soli nie potrzebujemy, bo ser jest słony)
-gęsty ocet balsamiczny do polania wierzchu sałatki
Sposób przyrządzenia:
Składniki do sosu mieszamy w szklaneczce lub innym naczyniu. Odstawiamy na min.30min, żeby połączyły się smaki. W misce (najlepiej przezroczystej) układamy sałatę, połowę orzechów, gruszki, ser, żurawinę oraz na sam koniec drugą połowę orzechów i trochę żurawiny. Chwilę przed przyjściem gości polewamy całość sosem oraz balsamico i mieszamy dopiero przed samym podaniem.
Mini Kanapeczki:
-opakowanie talarków, krakersów lub małych sucharków
- miseczka pestek ze słonecznika i dyni
-twarożek (może być z opakowania lub własnej roboty) + ulubione zioła (prowansalskie, koperek, bazylia)
-pieprz, sól (niepotrzebna, bo talarki są słone)
-sól do oprószenia pestek
Sposób przyrządzenia i jedzenia:
Na suchej patelni prażymy pestki. Najpierw na bardzo mocnym ogniu (cały czas mieszając), po kilku minutach zmniejszamy ogień i wciąż je obracamy (nie można doprowadzić do spalenia). Patelnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już ostygną dodajemy do nich sól i mieszamy. Serek łączymy z przyprawami. Wkładamy osobno do jednej miseczki twarożek, do drugiej pestki, a do trzeciej talarki lub inny podkład. Pozwólmy gościom robić kanapeczki własnoręcznie. Zrobione kanapeczki jedzcie od razu, gdyż szybko miękną pod wpływem serka.
Twoi przyjaciele wiedzą co robią, że wpadają do Ciebie z niezapowiedzianą wizytą, skoro serwujesz im takie pyszności :) Sałatka świetna, zapisuje do zrobienia
OdpowiedzUsuńHehe...wygodni przyjaciele:) Dziękuje i polecam! :)
Usuńta sałatka należy do moich ulubionych, choć ja nigdy nie dodawałam żurawiny
OdpowiedzUsuńa krakersy fajny szybki pomysł :)
pozdrawiam
Spróbuj następnym razem dodać żurawinę :) Ja niekiedy dodaję również szynkę parmeńską. Może polubisz te dodatki!
UsuńPozdrawiam