czwartek, 11 kwietnia 2013
Sernik z pieczonymi jabłkami i masą marcepanową
Istnieją tematy o których mogę pisać wiele. Jednym z nich jest bezowocne szukanie smaków dzieciństwa. A w nich sernika mojej babci, którego nigdy nie udało mi się znaleźć już nigdzie indziej. Niekiedy jednak przez przypadek odkrywam całkiem nowe smaki. Tak też się stało ostatnio. Wynaleziony, przez moją ciocię, sernik jest cudownie puszysty. Jego słodkość podkreślają jabłka wypełnione masą marcepanową. Warte spróbowania !
Składniki:
- 200 g masy marcepanowej ( 150g + 50g )
- 50g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 50g płatkow migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
- 200 g cukru ( 70g + 80g + 50g )
- 250 g mąki
- 2 torebki cukru waniliowego (1 +1)
- szczypta soli
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
- 750g jabłek
- 175 g masła (125g + 50g )
- 100g kremówki
- 200g konfitury brzoskwiniowej
- 1 paczka budyniu o smaku waniliowym
- 1/2 l mleka
- 4 jajka ( 3 +1 )
- 500g twarogu śmietanowego (np.President)
- 25 g.migdałów, cukier puder
Przygotowanie :
Na początku marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki skrapiamy rumem (jeśli go nie mamy namaczamy je we wrzątku).
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 70 g cukru oraz 1 torebkę cukru waniliowego. Wbijamy 1 jajko, dorzucamy 125g masła oraz 50g marcepanu. Posypujemy szczyptą soli. Zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30min.
W tym czasie przygotowujemy jabłka z masą: resztę marcepanu (150g), rodzynki oraz płatki migdałowe zagniatamy. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wycinamy gniazda nasienne,a w ich miejsce nakładamy masę marcepanową.
Gotujemy budyń (mój sposób: 1/3 szkl.mleka dokładnie wymieszanym z proszkiem wlewam do "wrzącego" mleka i energicznie mieszam). Studzimy
Ucieramy 50g masła z 80g cukru zwykłego i 1 paczką waniliowego.
Dodajemy 3 jajka ,twaróg,śmietanę oraz wystudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.
Ciasto z lodówki wykładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm .Dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem i na nie nakładamy masę serową. Na środku wykładamy przygotowane jabłka z marcepanem i lekko dociskamy . Pieczemy ok.godziny w 200 st.C .Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiach na ok.10 min.
Przez ten czas podgrzewamy konfiturę i przecieramy ją przez sito. Ostudzoną masą smarujemy brzegi ciasta. W garnuszku karmelizujemy 50g cukru, dodajemy migdały i wykładamy na folię aluminiową. Studzimy i dekorujemy nimi ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O mniam, mniaaam. Obłęd:D
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nigdy nie probowalam takiego sernika z jablkami, ale to brzmi bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też nie ! To był mój pierwszy raz :) Zdecydowanie polecam !
Usuńfantastyczny:) i do tego ja uwielbiam marcepan:)
OdpowiedzUsuńAle nieziemski pomysł na jabłka zanurzone w masie serowej! Nigdy nie jadłam, a nawet nie słyszałam o takim serniku! Musi być smakowity, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMarceeepan! Pycha! Uwielbiam wszystko co z nim związane :D
OdpowiedzUsuńWspaniale zdjęcia cudownego sernika,bardzo ciekawa propozycja.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńarcydzieło, mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;d
OdpowiedzUsuńCudowny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńTwój blog jest niesamowity :)
OdpowiedzUsuńO jak miło czytać takie słowa :)
UsuńDziękuje bardzo !
O matko! wygląda rewelacyjnie! zapisuję do zrobienia, bo jako fanka serników, nie mogę przejść obok niego obojętnie ;)
OdpowiedzUsuńjaki cudny pomysł z tymi jabłkami i marcepanem!:-) i po raz kolejny zaczynam myśleć o smakach mojego dzieciństwa, wiele z nich na szczęście udaje się wciąż odtworzyć..
OdpowiedzUsuńZapowiada się rewelacyjnie! Pomysł kapitalny:) Taką ciocię mieć to skarb:)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w sedno :) ISTNY SKARB ! Ciocia to następczyni mojej babci... wszystko robi pyszne i dlatego często podkradam jej przepisy:) !
UsuńWspaniały i dość nietypowy, tym chętniej bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńJest boski! Wierzę na słowo, że jest pyszny. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kombinacje smakowe w serniku, a jabłka i masa marcepanowa to na pewno udane dodatki :)
OdpowiedzUsuńDo tego wszystkiego, zdałam sobie sprawę, że jabłek z sernikiem nigdy nie łączyłam.
Woow:)! Rewelacja:)!!!
OdpowiedzUsuńNa tym blogu są same przepyszne przepisy…………cieszę że moja kuzynka poleciła mi ten blog. Brawo !!!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny