Co ma moda do gotowania? Myślicie, że mało? Może nawet nic?
Ja niedawno odkryłam,że te dwie, na pozór odmienne dziedziny, mają ze sobą wiele wspólnego. Nosicie czasem miętowe sukienki bezowe? A może lubicie małą czarną na śniadanie? Co prawda, każde z tych słów kojarzy się z ubiorem, ale czy nie mówi także o jedzeniu?
W czym podobne jest pojęcie stylu i smaku?
Jeśli macie ochotę się przekonać, że gotowanie to moda, zachęcam do przeczytania mojego artykułu na stronie shopstory.pl- adres do artykułu . Może dodatkowo spodoba Wam się któryś z produktów kuchennych, które proponuje...:)
Dziś przedstawiam Wam ciasto. Najlepsze jakie jadłam ! Zaskakująco wilgotne.W towarzystwie słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki. Jest pyszne.
- 200g mąki
- 50g zmielonych migdałów (na puch)
-200g masła
-3 jajka (w temp.pokojowej)
-110g cukru pudru + po czubatej łyżce cukru waniliowego i truskawkowego
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 450g truskawek
Kruszonka:
- 70 mąki
- 50g cukru (ja używam brązowy)
- 50g masła
- garść migdałów
-cukier truskawkowy( lub zwykły) i puder do posypania
Początkowo przygotowujemy kruszonkę.Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dosypujemy cukier i mąkę. Całość łączymy. Wyrabiamy kulkę i odkładamy na bok. Można także poczekać aż ostygnie, włożyć do lodówki i wykorzystać na następny dzień.
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy zmielone migdały oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
Osobno ucieramy masło (na wysokich obrotach) z cukrem pudrem na puszystą masę. W międzyczasie dosypujemy resztę cukrów. Miksujemy około 7 minut. Pod koniec ucierania, dodajemy jajka. Każde osobno, w odstępach ok. 2-3 minuty. Dokładnie miksujemy i dosypujemy po kilka łyżek migdałowej mąki . Zmniejszamy obroty i miksujemy już tylko chwilę, kiedy to wszystkie składniki połączą się w całość. Natłuszczamy formę i nakładamy równo ciasto (które jeszcze urośnie).
Na wierzch układamy pokrojone truskawki (kilka plasterków zostawiamy na samą górę). Posypujemy kruszonką (można to robić za pomocą tarki lub samych rąk), odrobiną cukru truskawkowego oraz migdałami
Pieczemy w 180 C przez ok.45-50min (aż ciasto będzie złociste i twarde z wierzchu). Studzimy na kratce. Przed samym podaniem, posypujemy cukrem pudrem.
Takie proste a zapewne takie pyszne! slicznie Ci wyszlo
OdpowiedzUsuńMiałam przez długi czas problem z wykorzystaniem mąki migdałowej, która pozostała po przygotowywaniu czegośtam dla znajomego alergika. Aż tu nagle (hehe) odkryłam że przecież tak świetnie sprawdza się w ciastach owocowych. Czego dzisiaj dowiodłaś:))) Przepis wykorzystam!
OdpowiedzUsuńmiłego tygodnia // k
No właśnie ! Szczególnie że można zrobić ją samemu :) Polecam !
Usuńnajprostsze, najlepsze :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper:) proste ale jakze pyszne!
OdpowiedzUsuńNajprostsze ciasta, najlepsze, a za rzadko takie jadam. Podziel sie;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła na kawałek takiego ciasta :-D
OdpowiedzUsuńlubię takie zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńSmaki w stylu przeczytane ! bardzo przyjemny artykuł :) pozdrawiam
UsuńZabieram przepis do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńo ja... kocham takie ciacha, trafiony zatopiony! :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie najlepsze, zwłaszcza z kruszonką! :)
OdpowiedzUsuńCiasto szalenie apetyczne;-) Śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńboskie to ciasto :D
OdpowiedzUsuńNiezwykle kuszące ciacho :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)!
OdpowiedzUsuń