niedziela, 30 czerwca 2013

Co ma moda do gotowania i najlepsze ciasto truskawkowe !



Co ma moda do gotowania? Myślicie, że mało?  Może nawet nic?
Ja niedawno odkryłam,że te dwie, na pozór odmienne dziedziny, mają ze sobą wiele wspólnego. Nosicie czasem miętowe sukienki bezowe? A może lubicie małą czarną na śniadanie? Co prawda, każde z tych słów kojarzy się z ubiorem, ale czy nie mówi także o jedzeniu?
W czym podobne jest pojęcie stylu i smaku?
Jeśli macie ochotę się przekonać, że gotowanie to moda,  zachęcam do przeczytania mojego artykułu na stronie shopstory.pl- adres do artykułu . Może dodatkowo spodoba Wam się któryś z produktów kuchennych, które proponuje...:)


  Dziś przedstawiam Wam ciasto. Najlepsze jakie jadłam ! Zaskakująco wilgotne.W towarzystwie słodkich truskawek i chrupiącej kruszonki.  Jest pyszne.



Składniki do ciasta:
- 200g mąki
- 50g zmielonych migdałów (na puch)
-200g masła
-3 jajka (w temp.pokojowej)
-110g cukru pudru + po czubatej łyżce cukru waniliowego i truskawkowego
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 450g truskawek 

Kruszonka:
- 70 mąki
- 50g cukru (ja używam brązowy)
- 50g masła
- garść migdałów
-cukier truskawkowy( lub zwykły) i puder do posypania



Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i odstawiamy, aby wyschły.
Początkowo przygotowujemy kruszonkę.Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dosypujemy cukier i mąkę. Całość łączymy. Wyrabiamy kulkę i odkładamy na bok. Można także poczekać aż ostygnie, włożyć do lodówki i wykorzystać na następny dzień.
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy zmielone migdały oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
Osobno ucieramy masło (na wysokich obrotach) z cukrem pudrem na puszystą masę. W międzyczasie dosypujemy resztę cukrów. Miksujemy około 7 minut. Pod koniec ucierania, dodajemy jajka. Każde osobno, w odstępach ok. 2-3 minuty. Dokładnie miksujemy i dosypujemy po kilka łyżek migdałowej mąki . Zmniejszamy obroty i miksujemy już tylko chwilę, kiedy to wszystkie składniki połączą się w całość. Natłuszczamy formę i nakładamy równo ciasto (które jeszcze urośnie).
Na wierzch układamy pokrojone truskawki (kilka plasterków zostawiamy na samą górę). Posypujemy kruszonką (można to robić za pomocą tarki lub samych rąk), odrobiną cukru truskawkowego oraz migdałami
Pieczemy w 180 C przez ok.45-50min (aż ciasto będzie złociste i twarde z wierzchu). Studzimy na kratce. Przed samym podaniem, posypujemy cukrem pudrem.



16 komentarzy:

  1. Takie proste a zapewne takie pyszne! slicznie Ci wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam przez długi czas problem z wykorzystaniem mąki migdałowej, która pozostała po przygotowywaniu czegośtam dla znajomego alergika. Aż tu nagle (hehe) odkryłam że przecież tak świetnie sprawdza się w ciastach owocowych. Czego dzisiaj dowiodłaś:))) Przepis wykorzystam!

    miłego tygodnia // k

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ! Szczególnie że można zrobić ją samemu :) Polecam !

      Usuń
  3. najprostsze, najlepsze :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super:) proste ale jakze pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najprostsze ciasta, najlepsze, a za rzadko takie jadam. Podziel sie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym się wprosiła na kawałek takiego ciasta :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki w stylu przeczytane ! bardzo przyjemny artykuł :) pozdrawiam

      Usuń
  8. Zabieram przepis do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o ja... kocham takie ciacha, trafiony zatopiony! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie najlepsze, zwłaszcza z kruszonką! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto szalenie apetyczne;-) Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle kuszące ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...