Skończył się maj i szparagi się kończą.
Na targu udało mi się znaleźć ostatni zielony pęczek i postanowiłam przygotować kolację, podczas której nasycę się ich smakiem i z niecierpliwością będę czekać na następny maj !
Do szparagów dodałam wędzonego łososia, odrobinę pesto i polałam wszystko jogurtem z jajkiem. Proste, szybkie i dobre ! Spróbujcie :)
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 4 duże łyżki naturalnego jogurtu greckiego
- 1 jajko
- ok.80 g wędzonego łososia
- 8-10 szparagów
- 2 lub 3 łyżeczki pesto (najlepiej oliwy z góry, po otwarciu słoiczka)
- sól, pieprz
-ząbek czosnku
- odrobina parmezanu do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Odrywamy rękami końcówki szparagów (same powinny się złamać po lekkim ich nagięciu ). Gotujemy w osolonej wodzie 3min (ja to zawsze robię na parze) . Odstawiamy na bok. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Ciasto układamy do wcześniej natłuszczonego, żaroodpornego naczynia (może być talerz, czy półmisek)-pamiętamy, aby obłożyć też boki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby się lekko podrumieniło.W tym czasie łączymy jajko z jogurtem, i posiekanym czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Na dno ciasta nakładamy 3/4 kawałków łososia, po czym wylewamy na środek powstałą masę jogurtowo-jajeczną. Rozprowadzamy ją, żeby było równo i nakładamy szparagi. Czekamy, aż sos się zetnie, a ciasto stanie się złociste. Na sam koniec polewamy oliwą z pesto, posypujemy parmezanem i nakładamy pozostałą część łososia i podpiekamy jeszcze 2 minuty.
Tartę podajemy od razu. Koniecznie na ciepło.
noo szparagi nieodłącznie kojarzą mi się z majówką :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam szparagów? Przymierzam się do nich od paru lat, ale zawsze, kiedy się zbiorę jest już za późno i kończy się sezon. Dzisiaj kupiłam w końcu pęczek i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. Myślę, że Twoja tarta zagości dziś na moim stole. Wygląda wspaniale :)
UsuńPrezentuję się wspaniale!
OdpowiedzUsuńNie chcę nawet słuchać takich plotek, że szparagi zaczynają się kończyć!
OdpowiedzUsuńTarta bardzo w moim guście, pyszna :)
Plotki głoszą, że podobno nieubłaganie zbliża się ich koniec :/ !
UsuńWczoraj w sklepie rzeczywiście nie było zielonych tylko białe:(
OdpowiedzUsuńZ białych możesz zrobić pyszny krem ! Polecam szczerze krem z białych szparagów z grzybami i prsto z rukoli, który poznałam na jednych z warsztatów. PYSZNY ! (przepis znajdziesz tutaj: http://kulinarna-fuzja.blogspot.com/2012/05/krem-szparagowy-w-towarzystwie-grzybow.html)
UsuńKoniecznie go spróbuj i napisz, czy Tobie też przypadł do gustu :)
Kolacja po królewsku:)!
OdpowiedzUsuńKak jest łosoś, szparagi i pesto to musi być dobrze :) U mnie wciąż szparagi są dostępne i jeszcze mam nadzieję z nich pokorzystać !
OdpowiedzUsuńSkład idealny. A jak przeczytałam że najlepiej oliwa z góry słoiczka, to aż się uśmiechnęłam:))) Tort truskawkowy był pyszny, a dziewczyny baaaardzo zadowolone! Jeszcze raz dzięki!!!
OdpowiedzUsuń