środa, 11 września 2013

Domowy cukier rożany i wszystko co z nim związane





    Powolny początek jesieni to stukot kropli deszczu w kuchenny  parapet, kolorowe peleryny dzieci bawiących się w kałuży i mój czerwony parasol ociekający w łazience.
 To ostatnie maliny w pudełku, śliwki szykowane do ciasta i herbata różana w towarzystwie ciastek z musem. Wszystko różane, gdyż jakiś czas temu dostałam piękny słoiczek cukru z płatków dzikiej róży domowej roboty Ewy. Z różową kokardką i zapachem kwiatowej tajemnicy, kojarzącej się z "Tajemniczym Ogrodem".
  Przed moim wakacyjnym odjazdem w szerokie strony Chorwacji, przedstawiam Wam kilka niezawodnych różano-malinowych przepisów. Idealnych na wczesnojesienną chandrę.





*Cukier różany domowej roboty 
- duża garść płatków dzikiej róży
- szklanka cukru (może być też cukier puder)

Płatki dokładnie opłukujemy, poodcinamy końcówki (dzięki którym płatki trzymają się kwiatka) i wycieramy delikatnie papierowym ręcznikiem. Kładziemy w dużej brytfannie lub blaszy i osuszamy w nasłonecznionym miejscu kilka dni, aż będą kompletnie suche.Miksujemy je w maszynce do mielenia kawy i łączymy z cukrem. Przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka.






Różane rogaliki lub ciastka z musem malinowo-różanym 
Ciastka różane :
-250 g mąki (może być także 200g mąki i 50g zmielonych-na puch migdałów)
-125g zimnego masła
-1 jajko
-1 łyżka kwaśnej śmietany (możecie dodać także jogurtu)
-3łyżki cukru różanego + 1 łyżka  cukru z wanilią (przepis na cukier różany)
-słoiczek konfitury/marmolady różanej
-maliny do dekoracji
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dorzucamy posiekane masło, jajko, śmietanę, cukier i całość zagniatamy. Formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na min. 30min.  Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy cienki placek. Wykrawamy trójkąty (jeśli robimy rogaliki) lub kółka.Każdy trójkąt smarujemy konfiturą i zwijamy ( nadmiar konfitury usuwamy, bo może się przypalić).Pieczemy w 180 C ok. 15-20min, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Jeśli zrobiliśmy okrągłe ciasteczka- studzimy ciasto i wyciskamy lub nakładamy masę na środek. Na to  układamy maliny.


Mus delikatnie różano-malinowy:
-150g serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
- niecała szklana malin
-łyżka cukru różanego
Mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem pudrem. Dodajemy cukier różany. Miksujemy jeszcze minutę. Dorzucamy maliny i widelcem rozgniatamy delikatnie maliny. Wkładamy do lodówki na godzinę przed podaniem. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze odrobinę cukru ( robimy to na końcu, gdyż wszystko zależy od słodyczy owoców).




13 komentarzy:

  1. Jednym słowem fantastyczne! :) Takie rogaliki i nie trzeba mi niczego więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. te rogaliki są jak z bajki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwyciły mnie zdjęcia, opis i mus malinowo - różany. Czarodziejka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś przez cały dzień chodziły za mną takie rogaliki:) A cukier, świetna sprawa! Słodkości z nim zawsze smakują rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne, tylko gdzie ja znajdę niezanieczyszczone róże w warszawie?:(

    OdpowiedzUsuń
  6. o ja.. cudowne, malutkie i do tego różane <3
    Zakochałam się, a w domu tylko zwykła marmolada :(

    Przepraszam, ale wiadomo coś o wynikach z konkursu?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak:) Dziś umieszczę wyniki !:) Moje opóźnienie wynikało z przedłużonych wakacji, ale dziękuje za przypomnienie;))

      Usuń
  7. Mmm... pychotka! Wybieram wersję rogalikową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem na co się skusić....;)! Udanego wyjazdu życzę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne, cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę musiała kiedyś zrobić taki cukier :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...