środa, 9 października 2013

Wytrawna przekąska, czyli "owinięte" gruszki !



Jeśli wyraziłabym dziś moje odczucia, myśli i nastrój...nikt zapewne by tego nie przeczytał do końca. Zaoszczędzę Wam tych wypocin. Nic nie napiszę, a jedynie umieszczę mój przepis na elegancką przekąskę. Wygląda cudownie, ale jest tylko dla tych, którzy lubią mocno wytrawne i odważne połączenia.


Aha i jedno parafialne ogłoszenie:
Jestem w trakcie pisania pracy na temat social media marketingu na blogach kulinarnych. Jeśli ktoś z Was chciałby się podzielić ze mną swoimi uwagami, doświadczeniami (współpracy z firmami i nie tylko) będę ogromnie wdzięczna ! Nawet drobiazgi są dla mnie bezcenne !!! 

A teraz:

Gruszki z serem zapiekane pod bekonem
- 3 gruszki (koniecznie bardzo dojrzałe i słodkie) -nie mogą być twarde i bez smaku !
- 3 duże plastry bekonu/szynki parmeńskiej lub 6 dużych (aby móc je "oplątać")
- ser pleśniowy oraz ser brie do wypełnienia  owoców
- gęsty balsamico (do polania) oraz orzechy włoskie (podane obok) *

Gruszki przekrawamy na pół. Obieramy ze skórki, lecz pozostawiamy ogonki. W każdym owocu wydrążamy spory środek i wkładamy do niego ser.
Bekon/szynkę zawijamy wokół gruszek i w miejscu łączenia wbijamy wykałaczki. Ustawiamy do  żaroodpornego naczynia i pieczemy ok.15-20min, kiedy bekon będzie ładnie spieczony, a owoce miękkie.
Możemy polać gęstym octem balsamico przed podaniem i posypać orzechami. 











*opcjonalnie

7 komentarzy:

  1. totalnie moje smaki
    uwielbiam połączenie sera pleśniowego i gruszek
    do tego jeszcze szynka, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! I jak rewelacyjnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie musi mieć nie tylko niebiański smak, ale i aromat!

    OdpowiedzUsuń
  4. coś jak moje przeulubione śliwki w boczku. wszysko smakuje lepiej owinięte w odrobinę bekonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie smaczna ta gruszka.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zwykle grillowałam gruszkę z serem i orzechami ale taka wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...