poniedziałek, 2 grudnia 2013

Piernik na Święta

Zamilkłam na jakiś czas.
Kto pisał pracę dyplomową, zapewne wie, że podczas tworzenia pierwszej strony świat jest  kolorowy. Później, z każdym dniem, przybiera coraz więcej barw szarości. Dom wygląda jak po przejściu tornada, dzień jest coraz krótszy, a nocy już nie starcza.  Serce bije dwa razy szybciej niż zegar na ścianie.
  Dziś, wraz z oddaniem pracy, znów ujrzałam  świecące, tęczowe bombki na choinkach, usłyszałam stare kolędy i poczułam zapach świąt.  
Upiekłam więc pierwszy piernik z przepisu prababci...i poczułam zapach cynamonu i radości.

Piernik o aromacie Świąt: 
-350 g mąki
-200 g cukru pudru
-50g cukru cynamonowego
- 150g płynnego miodu lub melasy
-100g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
-3 jajka
-1 duża szczypta przyprawy do piernika
- szczypta soli i czarnego piperzu
- 2 łyzeczki proszku pieczenia
- łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
- 150 gmasła
- 5łyżek mleka
-100 g.gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
- 2 duże garście suszonej żurawiny
- żurawina w słoiczku


Mąkę  przesiewamy do miski.Dodajemy do niej przyprawy  (wraz z solą i pieprzem)oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek
Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy  po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość  dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i przekładamy do keksówki (ja używam keksówki Termisil, bo nie potrzeba jej natłuszczać). Pieczemy w 180 przez ok.50min (uważać ,żeby nie przypalić). Czekamy aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy lnianą ściereczką- w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni,aż ciasto przejdzie aromatem lub od razu  polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Ozdabiamy orzechami, żurawiną i tp.

Do smaku piernika polecam tę żurawinę :









17 komentarzy:

  1. Bogato nadziany, aromatyczny, a na dodatek świetnie wygląda - święta tuż, tuż :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pachnąco i świątecznie :) i na pewno już teraz będzie lżej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny piernik.Czuć zapach zbliżających świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. zapachniało aż u mnie :) cudowny piernik !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko rodzice kupią produkty to robię !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie udekorowany, sfotografowany i wygląda bardzo apetycznie. Idealny piernikowy kolor :).

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pierniki, zwłaszcza z powidłem śliwkowym!

    OdpowiedzUsuń
  8. gratuluję oddania-na pewno wielki kamień spadł ci z serca :) Mam nadzieje, że już wszystko za Tobą:)
    Oj tak, już widzę Cię jak odetchnęłaś głęboko kiedy opuściłaś mury uczelni, haha :)

    A na świętowanie tego momentu piernik ideeealny! Wyszedł ci cudowny, aż tutaj czuję jego zapach <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jescze niestety tylko obrona:/ ale mam nadzieję, że to już z górki:)
      Oby tylko więcej taki świętowań :) !!!

      Usuń
  9. Pierniczenie czas zacząć ;). Ostatnie zdjęcie rewelacyjne, nie mogę teraz o niczym innym myśleć :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały piernik i jak zwykle zachwycajace zdjęcia :)! Będę trzymać kciuki za obronę...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzymam kciuki za pomyślną obronę :) Piernik rewelacyjny, aż u mnie zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z orzechami w środu - taki lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach wiem jaka to ulga, gdy praca wreszcie jest oddana. Życie ponownie nabiera barw i można się cieszyć takimi pysznymi wypiekami jak to cudo. Prababcine przepisy rządzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję odzyskania kolorów i świetnego piernika :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądem przyciąga…..i zapewne smakuje niebiańsko…a święta tuż tuż……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...