czwartek, 30 stycznia 2014

Pomarańczowa dietetyczna czekolada i walentynkowy konkurs !


"Biochemia dowodzi, że nie ma różnicy pomiędzy miłością a dużą tabliczką czekolady." Adwokat Diabła.

Siedząc pod ciepłym kocem obserwuję posypane cukrem pudrem popołudnie. Popijając gorącą czekoladę, czuję jak słodycz przepływa strumieniem krwi w żyłach, a poziom serotoniny w mózgu gwałtownie wariuje...
 Ludwik XIV, znany ze swoich miłosnych perypetii, czekoladę traktował jako zaproszenie
do sypialni. Wszakże nie ma nic w tym dziwnego, gdyż po dzień dzisiejszy czekolada kojarzy się z miłością, a miłość z czekoladą.
  I bynajmniej wcale nie chodzi tu o składniki, a o moc i historię jaką skrywają ziarna kakaowca. Ziarna, które setki  lat temu były elementem handlu w charakterze waluty i których wartość można było porównać do złota. Tymczasem w Europie na rozkoszną słodycz czekolady trzeba było czekać do ok. 1528 roku, kiedy to  Hernan Cortez uzyskał na dworze meksykańskiego władcy Montezumy II przepis na xocoatl- napój wytwarzany z kruszonych ziaren kakaowca i wody, do którego z czasem zaczęto dodawać do  wanilię, miód, cukier i inne przyprawy. W następstwie w wieku  XVIII zaczęły powstawać liczne pijalnie czekolady, w których to miały wybuchnąć niemalże wszystkie istotne nowoczesne rewolucje Europy Zachodniej. Na przedzie z tymi seksualnymi, obyczajowymi tudzież literackimi.
 Z czasem w miejsce tychże pijalni powstały liczne kawiarnie. A zamiast raczyć się kubkiem romantycznej czekolady, świat zaczął uzależniać się od smaku gorzkiej kawy.
   Poniekąd tak dzieje się po dziś dzień, dlatego zachęcam Was do przygotowania gorącego kubka własnoręcznie. To idealny pomysł na najbliższe Walentynki - nieważne czy razem czy osobno :) 

Gorąca czekolada z pomarańczą (dietetyczna bo bez śmietany)

Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady (najlepiej z kawałkami pomarańczy i powyżej 70% kakao)
- 200 ml mleka
- laska wanilii 
- 1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 
- 1 łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy 
- 1 łyżeczka cynamonu 

Podgrzewamy mleko. Dodajemy ziarenka wanilli. Dokładamy czekoladę i na wolnym ogniu ją rozpuszczamy. Dodajemy skórkę z pomarańczy i cynamon. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy sok z pomarańczy.  Całość dokładnie mieszamy.Podajemy od razu. 

KONKURS
Teraz do sedna. Jako ambasadorka marki Termisil, zachęcam Was do wzięcia udziału w Walentynkowym konkursie!
Wystarczy, że prześlecie nam idealny walentynkowy przepis, ale taki który można przygotować w naczyniu żaroodpornym. Odpowiedzcie jeszcze na pytanie -Dlaczego uważasz, że warto przyrządzać potrawy w naczyniu żaroodpornym? I przesyłajcie na adres: kulinarna.fuzja@gmail.com do 15.02. 
Do wygrania są: 
 Miejsce I - naczynie żaroodporne  4,6 l
Miejsce II  Garnek szklany 1,4 l






   

19 komentarzy:

  1. Poproszę szklaneczkę tej boskiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorącej czekolady nigdy dość... ale ja poproszę z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem czekoladoholikiem, a taka domowa pitna czekolada to coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że mimo że jestem czekoladoholikiem to na ciepło jej strasznie długo nie piłam? Muszę to koniecznie nadrobić!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. uważam, że tak podana czekolada jest najlepsza, a nie te dziadostwa z torebek...pyszna, kremowa, aromat wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest dopiero czekolada. Zapowiada się czekoladowe niebo w gębie. Upppps, przepraszam, czekoladowo-pomarańczowe niebo w gębie :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. dietetyczna czekolada! to jest to!
    a nad konkursem się zastanowię.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. wypiłabym kubek takiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie połączenie smaków jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z wielką przyjemnością napiła bym się takiej czekolady :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę o kubeczek takiej czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka czekolada na pewno poprawiłaby mi humor!

    OdpowiedzUsuń
  13. czekolada, pomarancza, rozgrzanie i słodycz...

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy są gdzieś wyniki tego konkursu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wyniki zostały ogłoszone na fanpage'u.
      Wyniki:
      Marta Romaszko-Banaś -za przepis na rybę z borowikami i krewetkami i obszerną odpowiedź na temat przyrządzania potraw w szklanych naczyniach żaroodpornych

      2 Miejsce (Garnek szklany 1,4 l)
      Paulina Ferenc- za dwa przepisy na Quiche oraz słodki ryż, a także ciekawą odpowiedź.

      Usuń
  15. dziękuję za informację :-) musiałam przegapić...

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...