środa, 11 czerwca 2014

Mleko poziomkowo ananasowe

Uwaga !
POZIOMKI ANANASOWE poszukiwane !

Poziomki ananasowe są krwiście czerwone, słodsze  niż cukierki, a kształtem przypominają serce. Smakiem przenoszą nas do beztroskich czasów dzieciństwa, a w towarzystwie bitej śmietany tworzą jeden z najlepszych i najprostszych deserów. Mało kto wie, że są one owocem miłości (skrzyżowania) poziomki wirginijskiej i południowoamerykańskiej poziomki chilijskiej. Najczęściej ukrywają się pod pseudonimem "truskawki" i śmiało można nazwać je jedną z największych bomb- zarówno witaminową tudzież mineralną. Stanowią one zaskakujące bogactwo witaminy C (większe niż w cytrynach, czy grejfrutach), soli organicznych odpowiadających za przemianę materii, wapnia i fosforu wzmacniających kości, czy właściwości odpowiadających za odtruwanie, odkwaszanie i oczyszczenie organizmu, a cukry w nich występujące są łatwo przyswajalne dla cukrzyków.

Portret pamięciowy "truskawki"
źródło: https://www.youtube.com/watch?v=--saP_GH4y4

  Co zrobić kiedy wpadnie się w sidła przestępczych bomb? Nie poddawajcie ich wszystkich pod kran, ale umyjcie tylko te co chcecie zjeść. Jeśli musicie pozostawić je bez opieki na noc-włóżcie je do lodówki. Tam nie uciekną i co więcej przeżyją noc !
Jeśli dojdziecie do wniosku, że już nie nadają się do spożycia, zróbcie z nich odświeżającą maseczkę na twarz lub przygotujcie z nich mleko na piknik.

Ktokolwiek widział czerwoną łubiankę, w której chowają się  bomby przebrane za serca proszony jest o natychmiastowe kupienie ich i skonsumowanie na rzecz swojego bezpieczeństwa i zdrowia !

Na pewno wiele innych przepisów koktajlowych z wykorzystaniem tych "bomb" zobaczycie w najbliższy poniedziałek w DD TVN, gdzie znowu będę gościła:) 


Waniliowe mleko truskawkowe (z poziomki ananasowej)(na ok. 2-3 małe butelki)
- 500ml mleka krowiego lub migdałowego (przepis na domowe mleko migdałowe)
- 200g truskawek
- laska wanilii lub płaska łyżeczka sproszkowanej wanilii
- ok. 4-5 łyżki miodu/syropu z agawy/syropu klonowego

Truskawki dokładnie miksujemy i dodajemy resztę składników. Przelewamy do szklanek/ słoiczków i wstawiamy do lodówki.
Mleko w zamkniętych butelkach możemy trzymać max 2 dni.




Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


14 komentarzy:

  1. O proszę, pyszne mleko, takie mogłabym pić codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. poziomki.. mm. teraz mam ochotę na takie owoce mniam:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie to są poziomki ananasowe...czyli truskawki;p

      Usuń
  3. Ach, jakie ładne zdjęcia: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy trafiłam kiedyś nieświadomie na te truskawki ale teraz będę ich szukać :) Mleko wypiłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawka w ogóle nazywa się poziomką ananasową, więc na pewno trafiłaś :))))

      Usuń
  5. No cóż nasze kolorowe pełne łubianki w niezbyt tajemniczy sposób zmieniają się w smutne puste koszyczki. Niestety nie mam możliwości wykonania z nich maseczki, bo nigdy nie starcza ich na deser następnego dnia. Cała łubianka znika w ciągu nie całych 24 godzin. Uwielbiamy truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia ! ;) A smak... wyobrażam sobie - musi być pyszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym wypiła szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie cudo.

    anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...