Podobno mają w sobie dużo beta karotenu, więc z myślą o słonecznych promykach oświetlających moją skórę, zapełniłam nimi pół mojego kosza z owocami.
Niekiedy rozgrzebuje ich miąższ i wyjadam pestki...które mają uchronić mnie przed wszelkimi chorobami cywilizacyjnymi. A w razie niespotykanych gości otwieram słoiczek Nutelli i zawijam je w aksamitne ciasto francuskie, tak jak tu:
MoreLOVE ciastka
- rulon ciasta francuskiego
- kilka większych moreli ( ok. 6 sztuk) -mogą być także brzoskwinie
- słoiczek Nutelli lub innego kremu czekoladowego
- cukier puder do posypania
- jajko (osobno białko i żółtko)
Rozgrzewamy piekarnik do 200C (musi być w pełni rozgrzany, aby ciasto ładnie wyrosło). Schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy delikatnie (nie może być za cienkie). Morele kroimy na pół i obieramy ze skórki. Pestki (tylko z moreli ekologicznych) zostawiamy do zjedzenia. W wydrążone środki owoców nakładamy obficie po dużej łyżeczce kremu czekoladowego.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty- z jednej strony musi być większa przerwa, żeby móc zawinąć ciasto. Na brzegach smarujemy białkiem i składamy na pół w kieszonki. Na wierzchu robimy nacięcie w kilku miejscach i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy, aż ciasto nabierze złotego koloru ok.15-20 min. Posypujemy cukrem i jemy na ciepło lub zimno.
Bardzo apetyczne zdjęcia ;) Przemawiają do mnie i mam ochotę sięgnąć po ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia !
ciacha jak dla mnie idealne :) a zdjęcia wręcz zachwycające!
OdpowiedzUsuńJa myślę ,że przy takim ciasteczku zapomina się o upływającym czasie .Urocze.
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest :)
UsuńOż, jak słodko wyglądają, poproszę o kilka :)
OdpowiedzUsuńte ciastka znikają u mnie błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńto zupełnie tak jak u mnie :)
UsuńChyba najprostsze ciastka jakie można zrobić i takie pyszne :D
OdpowiedzUsuńdokładnie :) dlatego idealnie się nadaje na niespodziewanych gości:)
UsuńMorele to jedne z moich ukochanych owoców, ale póki co są u mnie dostępne w cenie urągającej przyzwoitości. Przepis na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńhttp://tastyvariations.blogspot.com/
fantastyczne! proste a pyszne.... i zdjęcia oczywiście robią furorę!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMogłabym zajadać je, jeden po drugim, czując jak zatrzymują moja młodość :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńz morelami uwielbiam
OdpowiedzUsuńfrancuskie jednak zawsze warto mieć w lodówce :)
ojj tak !
UsuńPysznie wyglądają :) aż mam ochotę zrobić :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńTo rób :)))
UsuńSą pyszne i szybkie !