piątek, 1 sierpnia 2014

Makaron z AWOKADO


Stęskniona za mazurskimi jeziorami i pozłacanymi łąkami pakuję moją dużą różową walizkę.
Dwa tygodnie leżenia na kolorowej trawie, patrzenia w świecące promyki słońca i objadania się świeżo złowionymi rybami !

Zanim wyjadę, pokażę Wam przepis na mój ulubiony makaron z awokado. Pomysł na niego powstał przypadkiem, kiedy listonosz w paczuszce przyniósł mi butelkę oleju z awokado prosto z Nowej Zelandii (wgłębiając się w szczegóły: z Zatoki Obfitości na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii). Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji nigdy spróbować tego rodzaju oleju, podpowiem że jest on tłoczony na zimno i nierafinowany. Co ważne, nadaje się on jak żaden inny do smażenia, pieczenia i grillowania, gdyż posiada najwyższą temperaturę rozkładu ze wszystkich tłuszczów świata. Ponad to, potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż z innych olejów!


Składniki:
-  pół paczki makaronu (dowolnego rodzaju)
- miękkie awokado (lecz nie za bardo dojrzałe, gdyż będzie ciemne)
- 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 
- po dużej garści posiekanej świeżej bazylii oraz pietruszki 
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ok.1/3 szklanki oleju z awokado (polecam marki GreenCado)
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła (np. prowansalskie)

Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub wyciskamy. Suszone pomidory oraz zioła drobno siekamy.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i delikatnie zdejmujemy skórę (Uwaga: jeśli nie wykorzystujemy całego awokado-zostawiamy pestkę oraz skórę, przykrywamy niewykorzystany owoc i wkładamy do lodówki. Dzięki temu nie swjczernieje).
Do garnuszka wlewamy olej i podgrzewamy go na małym ogniu. Dodajemy czosnek i cały czas mieszamy, aby nie zbrązowiał. Po chwili dorzucamy pokrojone suszone pomidory, zioła oraz sól i pieprz. Przyprawiamy ziołami do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na "al dente". Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do garnuszka z olejem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Dodajemy awokado pokrojone w paski.
Pokrapiamy olejem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.





Do makaronu użyłam tego oleju z awokado (Greencado):

19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, a jako, że bardzo lubię awokado, na pewno przypadłby mi do gustu; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo elegancko, nie wiem jakim cudem dajesz rady nie zjadać żeby zrobić te zdjęcia. Widzę że wersja raczej włoska, będę musiał przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo kusząco i nie wątpię, że jak wszystko co wychodzi spod Twoich rączek smakuje świetnie ale jest jeden mały szkopuł - gdzie zniknęło awokado? Czytałem przepis czterokrotnie i po wzmiance o tym co zrobić z niewykorzystaną cząstką słuch o awokado zaginął. Podpowiedz nam Asiu w którym momencie połączyło się ono z pozostałymi składnikami =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Miłego wypoczynku w mazurskich klimatach i widokach. Propozycja makaronowa bardzo interesująca, faktycznie awokado wyparowało, ale mam wrażenie że wystarczy dodać je w ostatniej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi nieco kontrowersyjnie, nigdy bym awokado nie dodała do klusek, ale zdjęcia mnie przekonują i skuszę się przy najbliższej okazji - aktualnie cierpię męki w brytyjskim hotelu, bez dostępu do kuchni, to zawsze straszliwa próba dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia ładne ale faktycznie w przepisie awokado zniknęło
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mie to połączenie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wygląda ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój osobisty ranking:
    1. Makaron z tuńczykiem
    2. Makaron z cukinią
    3. Makaron z awokado

    Ja dodaje jeszcze troche suszonej papryki chilli. Dodaje to trochę ostrości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie :) Muszę wypróbować, ponieważ uwielbiam awokado! Przy okazji zachęcam do przygotowania mojej wersji makaronu z awokado, tu znajdziecie przepis: http://magicaljune.pl/swiderki-z-awokado-i-pieczarkami/

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! wlasnie sprobowalam, pycha !!!! :D faktycznie awokado zgubilo sie w przepisie, ja dodalam razem z pomidorami :) zaraz podsune mojemu facetowi, ktory twierdzi ze awokado smakuje jak ziemniak, ciekawe co powie na takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zgubiło się :) jest jako druga pozycja :)
      Koniecznie zrób, może zmieni zdanie :) !

      Usuń
  14. makaron z awokado, bez awokado w przepisie, okej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. druga pozycja to miękkie awokado :)

      Usuń
    2. na liscie skladnikow jest, ale juz w opisie przygotowania tego awokado brak ;)

      Usuń
  15. Na zdjęciach wygląda jak we włoskiej restauracji u mnie tak ładnie nie wyglądało ale smakowało cudownie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...