I choć przepisów na karmel jest wiele, to i tak najbardziej lubię ten.
Dziś wariant dla leniwych, czyli popcorn o smaku krówkowym!
Popcorn:
- 200g ziaren kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Sos krówkowy:
-140g krówek
- 6 łyżek mleka
Do garnka wrzucamy masło. Czekamy, aż się roztopi i wlewamy olej. Wrzucamy kukurydzę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu. Jeśli nie chcemy być zaatakowani przez latające ziarna, natychmiast musimy przykryć garnek pokrywką. Co jakiś czas lekko potrząsamy go, aby kukurydza nie przywarła do dna. Popcorn nagle zacznie strzelać, a gdy całkowicie przestanie od razu przekładamy do miski.
Sos:
Krówki dzielimy na mniejsze części i dodajemy je do garnczka z mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, jedwabisty sos. Co jakiś czas mieszamy !
Do powstałej masy dorzucamy wystudzony popcorn, który mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekamy do wystygnięcia i przekładamy do miski.
Jeśli chcemy wytrawny popcorn- go garnka z gotowym, ciepłym popcornem dorzucamy sól i całość mieszamy.
Uwielbiam karmelowy popcorn :)
OdpowiedzUsuńI sobotnie wieczory w domu :)
Zabieram całą michę!
OdpowiedzUsuńJadłbym.... :)
OdpowiedzUsuńZa tradycyjnym popcornem nie przepadam, ale taki krówkowy to zupełnie inna bajka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Ach kusisz, kusisz :)
OdpowiedzUsuńjutro wyprubuję :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię tę niezdrową przekąskę, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam. Lubię mieszanie smaków więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.anamarisworld.blogspot.com
Świetnie to wygląda, ale musi to być mega słodkie i nie wiem czy moje zęby by to przeżyły..
OdpowiedzUsuńhttp://www.ranchotexas.pl
O, coś dla mojej lubej ;)
OdpowiedzUsuńAkurat miałam ochotę na taki i dzięki wam dziś go zrobię ��
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń