środa, 1 października 2014

Sernik ze śliwką w czekoladzie !


Chciałoby się powiedzieć, że mimozami jesień się zaczyna, ale tym razem, jak zresztą co roku, jesień zaczęła się gorączką i natarczywym, nie dającym oddychać katarem. Z żalem w oczach patrzę na ostatnie ciepłe promyki słońca za oknem i pod kołdrą z gorącą czekoladą wspominam słodycz mojego ostatniego sernika. Spodem ciasta były roztopione śliwki w czekoladzie, a górą zmielony twaróg połączony z mascarpone. Według mnie to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Ma w sobie szlachetny smak, jaki każdy sernik mieć powinien, jednakże nie jest nadmiernie ciężki, przez co nie miałam problemów ze zjedzeniem kilku kawałków na raz !


Sernik ze spodem "śliwka w czekoladzie" (inspirowane internetem)

Spód:
- 200g śliwek z czekoladzie (ja od dziecka jem tylko Nałęczowskie, bo kojarzą mi się z dzieciństwem)
- 100g masła
- 100g mąki
- 1 jajko
Masa serowa:
- 250g sera mascarpone
- 600g zmielonego twarogu (może być gotowy)
- 250g cukru pudru
- 4 jajka
- ziarenka z jednej laski wanilii (może być także łyżeczka sproszkowanej czystej wanilii- do kupienia w sklepach i na stoiskach z przyprawami)
Polewa i dekoracja:
- 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej)
- 2 łyżki kremówki (najlepiej płynnej np.Zott 30 %)
- migdałowe płatki lub świeże figi 



Do garnuszka wkładamy śliwki w czekoladzie wraz z (podzielonym na kilka części) masłem. Podgrzewamy na małym ogniu (tego etapu nie należy przyspieszać, gdyż masło z czekoladą się zetną i nie uzyskamy oczekiwanego efektu). Kiedy czekolada z masłem już całkowicie się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie masę dokładnie miksujemy, aby śliwki się rozpadły i aby powstało gładkie puree. Dodajemy mąkę, jajko i dokładnie mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Tortownicę ( o średnicy ok.23cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy ok. 15min w 190 stopniach, aż spód będzie suchy. Studzimy, a temperaturę piekarnika zmniejszam do 170C. Wlewamy masę serową i  pieczemy ok.50-60min, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto w środku przy uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie.
Polewa:
W kąpieli wodnej (na najmniejszym ogniu, w metalowej misce) rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Płynną masę przelewamy na wierzch wystudzonego sernika i równomiernie rozprowadzamy. 
Jak to z sernikami bywa, dla mnie najlepszy na drugi dzień  :)




30 komentarzy:

  1. dla mnie bomba.. prezentuje się geeenialnieeee!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znakomite zdjęcia. smak z pewnością bajeczny.

      Usuń
  2. wow, musiał smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega ten sernik, taki uroczy ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie muszę mówić, że chcę kawałek?; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiałam go już na FB w wielu odsłonach, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosko wygląda! Fantastyczne fotografie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna kompozycja. I ten obłędny spód, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie + designerska aranżacja do zdjęć ciasta :) Super

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie wygląda to ciasto:)

    zapraszam na nowego bloga kulinarnego kazdy znajdzie cos dla siebie a niebawem nowe wpisy!

    www.aromatszczescia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z masą serową…?- pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Agnieszko, oczywiście masę wylewamy na ostudzony spód (kiedy zmniejszymy temp.piekarnika)
      Dzięki za czujność! Takie chochliki czasem się wkradną, więc dobrze,że pytasz:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. O jeeeeejku, jakie Ty pyszności serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. kurcze ale spód! szałowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Bardzo mi się podoba pomysł na spód. Zapamiętałam i na pewno wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Patrząc na niego też bym nie miała problemu ze zjedzeniem kilku kawałków na raz:-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam serniki…..a ten wygląda bosko……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...