piątek, 1 maja 2015

Szybki sposób na obiad, czyli Frytki z batatów z sosem


Pokochałam bycie matką, nocne wstawanie w ciemnościach i moje sińce pod oczami. Kocham każdy dzień z osobna i odnajduję radość w każdym uśmiechu Bunia. Jedynie patrzę z tęsknotą na tabliczkę czekolady, kosz pomarańczy na parapecie i kubek porannej kawy. Na nowo wymyślam menu obiadowe,  eliminując większość składników, które do tej pory były na moim stole codziennie. Uczę się gotować na nowo biegając z brudnymi pieluszkami na ramieniu. Przyznaję, że moja kreatywność kończy się na szpitalnych propozycjach gotowanego mięsa z warzywami i to jeszcze niektórymi.  Ale  z każdym dniem powstają nowe pomysły..gorzej z czasem, ale nad tym popracujemy !
Póki co najprostszy sposób na słodkie bataty z rozmarynem. Jeden z tych obiadów, który się ceni za to, że w rzeczywistości sam się robi :)



Zdrowe frytki z batatów z sosem
Frytki:
- 2 bataty
- 3 łyżki oliwy
- łyżka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz cayenne

Sos:
- mały kubek jogurtu
- po łyżce posiekanego świeżego koperku i bazylii
- po łyżeczce suszonej papryki czerwonej (słodkiej lub wędzonej)
- sól, świeżo mielony pieprz czarny
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku (opcja dla niekarmiących)
- łyżeczka majonezu opcjonalnie dla wymagających i niekarmiących

Bataty obieramy  i kroimy na paseczki. Polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos-składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ziemniaki wrzucamy na blachę do pieczenia- uważamy, żeby były rozłożone i nie zachodziły na siebie. Pieczemy w 200C przez ok.20 min, a następnie nastawić funkcję grilla i piec jeszcze ok.5min.
Podajemy ze schłodzonym sosem.






5 komentarzy:

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...