sobota, 6 czerwca 2015

Domowy bezmleczny budyń migdałowy (alternatywa dla mam karmiących)


   Koniec mojej samowolki i mlecznej sielanki nadszedł wraz z pojawieniem się Buńka. Chwilowo, lecz nie mniej drastycznie, zostałam zmuszona odstawić mleko na bliżej nieokreślony czas.
  Moje życie dotąd było mlekiem płynące. I to bez wszelakich przenośni. W lodówce dwie górne półki zajmowały jogurty, a dzień bez porannego kubka mocnej kawy z mlekiem był dniem straconym. A i twarożkiem z płynnym miodem nigdy nie pogardziłam.
  Myślę, że pomimo odbytych wielu diet, ta jest najokrutniejsza. Prawdopodobnie dlatego, że tym razem nie chodzi o kilka kilo, a o znacznie więcej. Tak więc odkrywam przeróżne smaki mleka z ryżu, zbóż czy migdałów i coraz bardziej rozumiem powiedzenie "potrzeba matką wynalazku". To ciekawe, że czasem brak czegoś powoduje zupełnie nowe, nieznane odkrycie.
Tym razem odkrycie, iż domowy budyń z mleka migdałowego jest zdecydowanie lepszy niż ten tradycyjny, z krowiego. I świetnie pasuje do niego cynamon czy konfitury z ulubionych owoców, tym razem  ze skrzynki smaku !


Bezmleczny budyń migdałowy z cynamonem
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 450ml mleka migdałowego (może być także ryżowe, sojowe czy zbożowe)d
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu + do posypania
Dodatkowo:
-konfitura malinowa z koniakiem ze Skrzynki Smaku

Żółtka mieszamy z mąką, cukrem, esencją i cynamonem (najlepiej użyć do tego trzepaczki). Dolewamy ok.100ml mleka i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.W rondelku gotujemy resztę mleka, a kiedy się zagotuje wlewamy masę z żółtek (musi być płynna i jednolita).
Mieszamy, aż powstanie gęsty budyń i przelewamy do naczynek. Przed podaniem posypujemy cynamonem i podajemy z ulubioną konfiturą lub owocami.







11 komentarzy:

  1. Zaciekawiłaś mnie bardzo tym bezmlecznym budyniem w szczególności smak wywołuje chęć spróbowania, bo już o prezentacji nie wspomnę, która jest naprawdę górnych lotów i wygląda oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki domowy budyń to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń migdałowy brzmi bardzo kusząco. I tak też wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie podany :) Podoba mi się ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis. Idealny dla mnie ze względu na mleko migdałowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, nie spotkałam się jeszcze z taką wersją budyniu.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny taki budyń :) Mój brat przez 6 lat był na diecie bezmlecznej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze zdjęcia są takie, że aż chciałoby się ugryźć monitor :P

    OdpowiedzUsuń
  9. ale to musi być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko migdałowe lubię najbardziej z tych "odpowiedników". Ten budyń zjadłabym z wielką ochotą :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...