piątek, 18 grudnia 2015

Świąteczne piernikowe cake pops



Ozdabiam, piekę, dekoruję.
Buniek wiernie w kuchni pod blatem kuchennym zbiera okruchy. W te Święta wierzę na nowo w Świętego Mikołaja i jego kolorowe sanie. Wszystko ma inny kolor i smak.
Tą Świąteczną radością dzielę się na nowo, jakbym znowu była dzieckiem !
I dekorowanie cake popsów to całkowicie nowa zabawa...:)




Przepis na podstawowe ciasto: (ok 15-18 sztuk)
- 300g suchego piernika  lub innego, pokruszonego ciasta (np.  biszkoptu lub czekoladowego)
- 150g serka mascarpone (może być też inny serek np.philadelphia)
- łyżeczka korzennej przyprawy (jeśli nie mamy piernika może być trochę więcej tej przyprawy)
- 2 duże łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
- łyżeczka likieru orzechowego (opcjonalnie-dla trochę większych dzieci)
Dekoracja:
- tabliczka (200g) czekolady mlecznej lub gorzkiej + 1 łyżka oleju
Do srebrnych perełek:
-jedynie srebrne perełki (np.dr.Oetkera lub każde inne)
Do łosiów:
-małe drażetki m&m's
- precelki
- białe drażetki
- kilka kostek gorzkiej czekolady (do uśmiechów) lub ciemny pisak

Piernik lub inne ciasto kruszymy (w malakserze lub w woreczku) i łączymy z resztą składników (wcześniej łączymy mascarpone z kremem). Wyrabiamy kulę, dzielimy na równe części i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można za pomocą łyżki do lodów).  Układamy je na blaszce i wkładamy na min.15min do zamrażarki lub na min.30min do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju (czekolada wtedy lepiej ścieka z cake popsów). Końcówki patyczków zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i od razu wtykamy w środki kulek (mniej więcej do połowy cake popsów). Tak przygotowane kulki układamy na blaszce do góry nogami i wkładamy do lodówki na minimum 30min.
Kuleczki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (czekamy aż skapnie jej nadmiar) i natychmiast dekorujemy. Udekorowane ustawiamy na styropianie lub kartoniku z dziurkami i wkładamy do lodówki na  min.2 godziny.






8 komentarzy:

  1. Kto Rudolfowi urwał ucho? No kto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie... Buniek nie mógł się powstrzymać:)

      Usuń
  2. Takie pyszności są właśnie od tego, by zajadać się nimi w święta :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli nie dodamy alkoholu to mogą być fantastyczną przekąską na każde dziecięce przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne wyszły. Każde dziecko nie mogło by sie powstrzymać od zjedzenia takiego przysmaku. Nawet dorosły mógłby mieć z tym problem;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...