poniedziałek, 11 stycznia 2016

Bananowa cynamonowa jaglanka dla całej rodziny (i dla malucha od 7miesiąca życia)



Sprzątam, prasuje, szoruje, a kiedy noc przychodzi przyodziewam kolorowy fartuch i zabieram się za obiad. Biegam, podnoszę, kładę, znowu podnoszę, wstaję, biegam, śpiewam, tańczę, śmieję się, płaczę, nieustannie się martwię (dosłownie o wszystko), krzyczę -próbuje nie krzyczeć.

A więc zostałam mamą na pełnym etacie ! Nie, żebym wcześniej nią nie była, ale Buniek dojrzał do zjedzenia kotleta, popicia malinową herbatką i zagryzienia domowym pure z warzyw. Ten Nowy Człowiek, który dopiero co ledwo się obracał z boku na bok, siedzi teraz pod moimi stopami i łapczywie  łapie w locie spadające okruchy, swoimi czterema śnieżnobiałymi kłami obgryza soczyste jabłko, a na śniadanie łapczywie pożera naszą rodzinną cynamonową owsiankę. Od teraz są dwa obiady -dla nas i dla małego głodomora. Każdego dnia o tej samej porze- jak w hotelu ! Do tego kreatywne śniadanie i deser rzecz jasna! Jeszcze Signor wracający z podniebnych voyage. 
Wertuję listę produktów dozwolonych i tworzę, zmieniam, gotuje.
Jeszcze tylko obowiązkowy spacer, kilka awantur o nic, albo o coś bardzo ważnego, kilka twardych upadków, kilka nocnych pobudek  i będzie jutro. A jutro znów powita mnie wielki uśmiech błękitnych oczu, smak smoczka wpychanego mi do ust wczesnym rankiem i ciepły dotyk małych rączek przytulonych do mojej nogi...bezcenne, niczym w reklamie karty kredytowej. 

 JAGLANKA DLA MALUCHA
Tak, więc dziś cała rodzina ma jaglankę. Buniek, Signor i ja ! 
Jaglanka to świetny pomysł na pierwsze/drugie śniadanie już od 7 miesiąca życia dziecka. Bunio ma już prawie 10, więc mogę powoli dodawać do niej nowe składniki, jak duża łyżka jogurtu/twarożku czy domowe powidła.

Jaglanka z bananami, cynamonem i powidłami dla dwóch osób+mały (duży)  głodomor

- szklanka kaszy jaglanej (ok.180-200g)
- 2 i 1/4 szklanki wody (zdatnej do picia)
- 2 banany (można dodać również uprzednio uprażone jabłka )
- łyżeczka cynamonu
- kilka łyżek naturalnego jogurtu/twarożku* (ja w 9miesiącu zaczęłam dawać zwykły naturalny jogurt, ale możecie dodać także taki specjalny dla niemowlaków)
- kilka łyżeczek domowych powideł (ja mam śliwkowe powidła od babci Signora. Z racji dodanego w nich cukru nie dodaję więcej niż mała łyżeczka) *
- łyżka oleju rzepakowego

Kaszę wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem (wtedy pozbywamy się goryczy). W mniejszym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kaszę. Dodajemy łyżkę oleju, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu ok.18min. Wyłączamy gaz i zostawiamy na kilka minut jeszcze pod przykryciem. Mieszamy i sprawdzamy czy jest odpowiednia konsystencja. Oddzielnie w miseczce/szklance rozgniatamy widelcem banany- wcześniej odkrajamy kilka cienkich plasterków do dekoracji i  rozgniecioną papkę dodajemy do kaszy. Posypyjemy cynamonem i mieszamy. Rozkładamy do miseczek, a na wierzch układamy kilka plasterków banana, jogurt/twarożek i  po łyżeczce *powideł.
Większym dzieciakom i dorosłym można posypać kakao.
Dla malucha studzimy, aby nie było za gorące. Dorosłym podajemy jeszcze ciepłe. 
.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie śniadania<3

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda obłędnie :)

    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas :)
    rodzinne-czytanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się czyta, to co napisałaś :) A jaglanka świetna, nie ma to jak wspólne, rodzinne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jaglanke na słodko! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka lekka, taka kusząca, z pewnością taka pyszna :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam banany, dlatego taka możliwość ich wykorzystania jest jak najbardziej dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaglanka jest pyszna! A Twoja wygląda tak pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...