poniedziałek, 2 maja 2016

Najzdrowsze ciasteczka kokosowe bez mąki i cukru dla dzieci i nie tylko !






Wygrzewając się na Cypryjskim słońcu nie mam weny na budowanie skomplikowanych ciągów słów. Moja głowa przeszła wraz ze mną na tygodniowy urlop i jedyne co możemy dziś dla Was zrobić, to zapodać nasz ulubiony przepis na zdrowe ciasteczka z kokosem, bez cukru, bez mąki i (dla chcących) bez jajek. Nie dość, że są niewiarygodnie zdrowe, to przy tym są nieziemsko dobre :)
UWAGA- Ciasteczka przeszły dziecięce testy i otrzymały baardzo pozytywną opinie i rekomendacje Buńka wraz ze swoimi wiernymi przyjaciółkami i przyjaciółmi (równie żartymi co On). Od tej pory chętnie zamieniamy chrupki kukurydziane na zdrowszą wersję przekąsek.


Produkty widoczne na dolnym zdjęciu wraz z pięknym słoikiem otrzymaliśmy od Lidla, za co ogromnie dziękujemy !:)


Zdrowe ciasteczka kokosowe

- 2 dojrzałe banany
- 150g płatków owsianych
- 50g wiórków kokosowych i 50g mąki kokosowej (ja robię z wiórków, które zostają z przygotowywania mleka kokosowego ) lub 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść daktyli (dzięki Lidl za super miękkie i słodkie daktyle)
- łyżeczka syropu klonowego/miodu/agawy 
- 1 jajko (opcjonalnie, ale bez niego ciasteczka też wychodzą)


Banany rozgniatamy za pomocą widelca. Daktyle kroimy na drobne cząstki. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do schłodzenia. Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, bananami, jajkiem *,rozpuszczonym olejem i daktylami. Na sam koniec dosładzamy syropem. Dokładnie mieszamy i formujemy małe ciasteczka wielkości nieco więcej niż orzech włoski. Lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15-20min, aż do czasu zbrązowienia.






7 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie! Muszę wypróbować ten świetny przepis! :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. takimi ciasteczkami zajadałabym się bez końca! ;)
    zapraszam do udziału konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobić mąkę kokosową z "odpadu" kokosowego w procesie wyrobu mleka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...