UWAGA- Ciasteczka przeszły dziecięce testy i otrzymały baardzo pozytywną opinie i rekomendacje Buńka wraz ze swoimi wiernymi przyjaciółkami i przyjaciółmi (równie żartymi co On). Od tej pory chętnie zamieniamy chrupki kukurydziane na zdrowszą wersję przekąsek.
Produkty widoczne na dolnym zdjęciu wraz z pięknym słoikiem otrzymaliśmy od Lidla, za co ogromnie dziękujemy !:)
Zdrowe ciasteczka kokosowe
- 2 dojrzałe banany
- 150g płatków owsianych
- 50g wiórków kokosowych i 50g mąki kokosowej (ja robię z wiórków, które zostają z przygotowywania mleka kokosowego ) lub 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść daktyli (dzięki Lidl za super miękkie i słodkie daktyle)
- łyżeczka syropu klonowego/miodu/agawy
- 1 jajko (opcjonalnie, ale bez niego ciasteczka też wychodzą)
Banany rozgniatamy za pomocą widelca. Daktyle kroimy na drobne cząstki. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do schłodzenia. Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, bananami, jajkiem *,rozpuszczonym olejem i daktylami. Na sam koniec dosładzamy syropem. Dokładnie mieszamy i formujemy małe ciasteczka wielkości nieco więcej niż orzech włoski. Lekko spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15-20min, aż do czasu zbrązowienia.
Wyglądają niesamowicie! Muszę wypróbować ten świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
takimi ciasteczkami zajadałabym się bez końca! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Cudowne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńAleż smakowitości :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają<3
OdpowiedzUsuńJak zrobić mąkę kokosową z "odpadu" kokosowego w procesie wyrobu mleka?
OdpowiedzUsuń