czwartek, 22 grudnia 2016

Cynamonowa tarta z pierniczkami



Święta tuż tuż. Krzątamy się, moczymy śledzie i pieczemy pierniki.
Prużymy jabłka i nakładamy na nie kruche pierniczki. I czekamy na biały śnieg pruszący za oknem.
Robimy szarlotkę pachnącą cynamonem  i z przyspieszeniem wyjadamy ostatnie czekoladki z kalendarza...

  Tylko czasem, w tym ferworze zakupów,  zapominamy co jest na prawdę ważne. Ile znaczy nasza miłość, nasza rodzina, szacunek do drugiego człowieka i zdrowie, które w ciągu kilku dni może obrócić nasze życie do góry nogami. Dlatego już dziś życzymy Wam dużo uśmiechu, zrozumienia dla drugiego człowieka, życzliwości, ciepła rodzinnego domu..ale przede wszystkim dużo, dużo zdrowia.


Cynamonowa tarta  z duszonymi jabłkami i  kruchymi pierniczkami

- 450g mąki
- 220g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1czubata łyżka kakao
- szczypta pieprzu 
Jabłka:
-  1,5 kg jabłek
- 1 duża łyżka masła
- laska cynamonu
- kilka goździków
- łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- cukier lub miód w zależnośco od tego- czy jabłka są słodkie
- 1/3 szklanka cukru (można zastąpić syropem z agawy lub miodem)

cukier puder do dekoracji

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i od razu wrzucamy do niego jabłka. Zmniejszamy ogień i na małym ogniu (w indukcji ok.2-3 stopnie) smażymy jabłka. Dolewamy troszkę wody (ok.1/3 szklanki) i co jakiś czas mieszamy. Jeśli czujesz, że zaczyna się przyzpalać dno garnka zmniejsz ogień lub dolej nieco więcej wody. Jabłka duś w ten sposób ok.1h (ja ostatnio zapomniałam o nich i dusiłam 2h i wyszły jeszcze lepsze) W tym czasie, ze składników na ciasto wyrabiamy kulę.  Dzielimy ją na dwie części i wkładamy do lodówki na min. 30min-1h lub na całą noc. Po tym czasie, jedną część rozwałkuj i połóż na dno (posmarowane masłem i posypane bulką tartą), dociśnij na brzegach i nakłuj widelcem. Piecz w 200C ok.20,aż do zarumienienia.  W tym czasie, z drugiej część powykrawaj ciasteczka, podsypując mąką. Na wystudzony spód nałóż jabłka, a na jabłka ciasteczka. Piecz w 180C ok.30min, aż ciasteczka się zarumienią. 
Zimną posyp cukrem pudrem :)






3 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie jej piękny zapach po wyjęciu z piekarnika... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do tego herbata na dobrej i smacznej, przefiltrowanej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...