niedziela, 18 grudnia 2016

Sernik na Święta


Nie bywam już tu, gdyż intensywnie jest przygotowywana moja nowa strona, więc na samą myśl o przenoszeniu wpisów i zdjęć ... zamykam komputer. I pewnie taka cisza trwałaby długo, przynajmniej do czasu pojawienia się komunikatu o przenoszeniu, ale wstaliśmy dziś z Bruniem w typowo Świątecznych nastrojach. I kiedy w głośnikach komputera zabrzęczało "have yourself a merry little chistmas", a pierniczki nas swoim zapachem natarczywie wołały do zjedzenia, stwierdziłam, że w taki dzień milczeć się nie da i trzeba się podzielić kilkoma ulubionymi świątecznymi przepisami !
Mam nadzieję, że czas będzie łaskawy i w tym tygodniu wydłuży tykanie dużej wskazówki, a żeby wszystkie barszcze  i pierogi były gotowe na czas. A więc do gotowania i śpiewania. To będzie najpiękniejszy tydzień w całym roku, jak co roku zresztą  :)

Tradycyjny sernik Świąteczny

- 1kg sera dwukrotnie zmielonego (może być w wiaderku np. "piątnica")
- 200g masła
- 5 jajek
- 200g drobnego cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- duża garść rodzynek-namoczonych w rumie lub we wrzątku
- garść skórki pomarańczowej
- łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
Do dekoracji:
- cukier puder
lub
- płynna czekolada

Oddzielamy żółtka od białek.  Rodzynki zalewamy wrzątkie/alkoholem. Najpierw,  za pomocą miksera, ucieramy masło, po czym dodajemy powoli łyżkę cukru i żółtko i tak na przemian. Cały czas miksujemy. W metalowej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni
Do masy stopniowo dodajemy ser oraz skrobie ziemniaczaną. Zmniejszamy prędkość miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Rodzynki odsączamy i osuszamy na ręczniku, po czym dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka.  Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki (nie miksujemy). Ciasto przekładamy do tortownicy obłożonej papierem, o średnicy 26cm lub dwóch mniejszych. Pieczemy ok.60min w 170stopniach. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

1 komentarz:

  1. Cudowne są te zdjęcia, a sernik musi być naprawdę puszysty!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...