Mam nadzieję, że czas będzie łaskawy i w tym tygodniu wydłuży tykanie dużej wskazówki, a żeby wszystkie barszcze i pierogi były gotowe na czas. A więc do gotowania i śpiewania. To będzie najpiękniejszy tydzień w całym roku, jak co roku zresztą :)
Tradycyjny sernik Świąteczny
- 1kg sera dwukrotnie zmielonego (może być w wiaderku np. "piątnica")
- 200g masła
- 5 jajek
- 200g drobnego cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- duża garść rodzynek-namoczonych w rumie lub we wrzątku
- garść skórki pomarańczowej
- łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
Do dekoracji:
- cukier puder
lub
- płynna czekolada
Do masy stopniowo dodajemy ser oraz skrobie ziemniaczaną. Zmniejszamy prędkość miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki odsączamy i osuszamy na ręczniku, po czym dodajemy do masy serowej. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki (nie miksujemy). Ciasto przekładamy do tortownicy obłożonej papierem, o średnicy 26cm lub dwóch mniejszych. Pieczemy ok.60min w 170stopniach. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Cudowne są te zdjęcia, a sernik musi być naprawdę puszysty!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
ileż ja się tego przepisu naszukałam. Za nic nie mogłam sobie przypomnieć skąd go miałam, a pamiętałam, że sernik wyszedł mi obłędny
OdpowiedzUsuń:)) jak milo to slyszec ! Niedlugo przeniosę go na moją nowa stronę kulinarnafuzja.pl. Tam tez znajdziesz fajne przepisy :)))
Usuń