sobota, 23 kwietnia 2011

Wielkanocnie


Nie byłoby Wielkanocy bez baby...
Dlatego wreszcie mogłam wypróbować przepis, który znalazłam w gazecie  jakiś czas temu.
Tym bardziej,że wreszcie nadarza się okazja, by wypróbować szafran, przywieziony z Tunezji :)
Babka jest pyszna..akurat na wielkanocny stół
Hallelujah  :)



Baba szafranowa ( z dodatkiem żurawiny i rodzynek)

Składniki:
-2,75 szkl.mąki
-1,5 proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki soli
-1łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja użyłam niecałą łyżeczkę aromatu waniliowego i ok.pół łyżeczki aromatu śmietankowego)
-230g masła
-1,5 szkl.drobnego cukru
-4 jaja (roztrzepane)
-1/2 łyżeczki nitek szafranu
-1 szkl.pełnego mleka
masło i mąka do formy
*1 szkl.żurawiny i rodzynek (wcześniej namoczonych)

Sposób na babke:
  Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę, wsypać cukier i dalej miksować (ok 5min.). Dodawać po jednym jajku, stale ucierając.Wlać wanilię i zmniejszyć obroty miksera.Szafran rozpuścić w ciepłym mleku. Do masy jajecznej wsypać najpierw 1/3 mąki i połowę mleka. Stale ubijając dodać połowę pozostałej mąki, resztę mleka. Mieszać i połączyć z pozostałą mąką. Na koniec dodać żurawinę z rodzynkami. Wlać masę do formy (wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką).
Piec ok 1godziny w 165 C, studzić w formie przez 15min ,a następnie wyjąć na metalową kratkę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...