Co prawda śliwek jeszcze nie ma..ale nie mogłam się powstrzymać.
Kocham śliwki...nawet mrożone !
ŚLIWKOWO MAŚLANKOWE CIASTO
-3 jaja
-szczypta soli
-1 szklanki cukru
- 1 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego albo śliwkowego
-1/2 szklanki oliwy (bądź oleju)
-2 i 1/2 szklanki mąki
-3łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 łyżka cukru cynamonowego + 2 łyżek( do śliwek)
-1,5 kg. śliwek (najlepiej węgierek) lub mrożonych
-3łyżki cynamonu
-1kropla aromatu śmietankowego /waniliowego
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i drylujemy. Osuszamy i wkładamy do miski, łączymy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka łączymy z solą i miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka i dalej miksujemy. Ucieramy na jak najniższych obrotach, wlewając powoli maślankę i oliwę.
Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do masy-mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy cukier waniliowy oraz aromat i jeszcze raz mieszamy.
Natłuszczamy blachę i posypujemy odrobinę bułki tartej lub wykładamy formę papierem. Wlewamy do niej ciasto i układamy śliwki-miąższem do góry. Pieczemy ok. 1h w 180 C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Szybkie i na pewno pyszne. Jak znajdę chwilę to zrobię :)
OdpowiedzUsuń