niedziela, 22 maja 2011

śliwkowo maślankowe


  Co prawda śliwek jeszcze nie ma..ale nie mogłam się powstrzymać.
 Kocham śliwki...nawet mrożone !

 ŚLIWKOWO MAŚLANKOWE CIASTO




Składniki:
-3 jaja
-szczypta soli
-1 szklanki cukru
- 1 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego albo śliwkowego
-1/2 szklanki oliwy (bądź oleju)
-2 i 1/2 szklanki mąki
-3łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 łyżka cukru cynamonowego + 2 łyżek( do śliwek)
-1,5 kg. śliwek (najlepiej węgierek) lub mrożonych
-3łyżki cynamonu
-1kropla aromatu śmietankowego /waniliowego






 Śliwki myjemy, kroimy na połówki i drylujemy. Osuszamy i wkładamy do miski, łączymy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka łączymy z solą i miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka i dalej miksujemy. Ucieramy na jak najniższych obrotach, wlewając powoli maślankę i oliwę.
Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do masy-mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy cukier waniliowy oraz aromat i jeszcze raz mieszamy.

Natłuszczamy blachę i posypujemy odrobinę bułki tartej lub wykładamy formę papierem.  Wlewamy do niej ciasto i układamy śliwki-miąższem do góry. Pieczemy ok. 1h w 180 C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Szybkie i na pewno pyszne. Jak znajdę chwilę to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...