poniedziałek, 5 września 2011

Kruchy smak śliwek

 Lato ,lato ...koniec lata.
  Nigdy nie zdążę się nacieszyć upalnym smakiem lata. Jesień co roku mnie zaskakuje...zupełnie jakbym zapominała o tej porze roku. Co prawda to dopiero początek września, ale z każdym dniem dostrzegam nieubłagany koniec słonecznych i ciepłych dni.
Zauważam jednak pewne plusy tego momentu w roku, otóż najlepsze śliwki!!!!!!!!!!!
Śliwki z ogrodu z posmakiem cynamonu, w połączeniu z kruchym ciastem...to to czego potrzebowałam.



Kruchy placek z cynamonowymi śliwkami :



Składniki:
-1/2 kg.mąki pszennej
 -2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki gęstej śmietany 18% 
-1 łyżka cynamonu do ciasta + 1 łyżka do śliwek
-250g. masła
-1/2 cukru brązowego + 1łyżka cukru cynamonowego/waniliowego (lub po łyżeczce tego i tego)
-2 żółtka
-1kg. śliwek

Robimy:
 Wyrabiamy ciasto: Przesiewamy mąkę z cynamonem i  proszkiem. Dodajemy cukier, masło, żółtka i śmietanę. Składniki siekamy i ugniatamy w kulkę. Wkładamy do zamrażarki na ok.1 godz.
    W międzyczasie drylujemy śliwki, dodajemy cynamon i cukier cynamonowy/waniliowy (ilość wedle uznania). Wyjmujemy z zamrażarki i  2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze(uprzednio posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) (ok.27x37cm). Nakładamy śliwki (przecięciem do góry) i pozostałą 1/3 część ciasta ścieramy na tarce-jako kruszonka.
Pieczemy ok.55min w 180 stopni.
Smacznego :)



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...