sobota, 24 grudnia 2011

Choinki korzenno imbirowo świąteczne


Takie pierniczki są świetnym pomysłem na prezent, jak i świąteczną dekoracją domu. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia !
Ważne jest to ,że takie pierniczki można przechowywać nawet kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem(oczywiście, jeśli któryś z mieszkańców ich nie wcześniej nie zje !).
Jeśli nie chcecie robić choinek , możecie po prostu powykrawać wzorki, zrobić dziurki (przed pieczeniem) i po upieczeniu powiesić na choince lub od razu zjeść:)



-2szklanki mąki + trochę do wyrobienia ciasta
-łyżeczka sody i proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka suszonego imbiru  oraz przyprawy do piernika'
-15 dag masła
-szklanka brązowego cukru
-1/2 szklanki płynnego miodu
-jajko
-szczypta soli
Lukier :
-1 szklanka pudru (jeśli chcemy lukier b. biały i gęsty dodajemy jeszcze 3/4 szklanki)
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 białko
-szczypta soli

Mieszamy suche składniki. Osobno ucieramy masło z cukrem i dodajemy miód, wbijamy jajko. Caly czas ucieramy i dodajemy suche składniki. Masę wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kształty. Pieczemy ok. 10min w 180 stopniach.
Lukier-Mieszamy cukry. Oddzielnie ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukry i cały czas ubijamy. Jeśli chcemy lukier gęstszy- dosypujemy więcej cukru pudru i energicznie mieszamy.



Kiedy ciastka wystygną- nakładamy lukier i łączymy ze sobą.Pyyycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...