poniedziałek, 13 lutego 2012
My bloody valentine
Walentynki? Kojarzą mi się ze słodkimi chwilami, które są wypełnione uśmiechem na twarzy i szczęściem w sercu. Miłość to wisienka na torcie naszego życia-uzupełnia je i tworzy doskonałe uwiecznienie całej tej słodkości, ale i czasem goryczy.
Na osłodzenie proponuje jabłkowe kruche ciasto z sercowymi ciasteczkami:)
Na kruche ciasteczka i spód potrzebne będą:
2 szkl. mąki (+ trochę do wyrobienia ciasta)
1 łyżeczka soli,
175 g zimnego masła,
3-4 łyżki zimnej wody
Jabłuszka (nadzienie):
około 9 jabłek (ja wolę te słodsze:) )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru cynamonowego i 2 lyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny,
3 duże łyżki cynamonu
15 g masła,
*opcjonalnie 1 banan pokrojony w cienkie plasterki
Jak to robimy ?
Mąkę przesiewamy,dodajemy sól i siekamy z nią masło. Dodajemy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto w kulkę, zostawiamy na ok. 30min w lodówce.
W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w plasterki . W misce skraplamy sokiem z cytryny (żeby nie zrobiły się czarne). Mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem. Niekiedy dodaję dwie lyżki calvados-ale to nie jest niezbędne :) Wyjmujemy ciasto z lodówki, pół ciasta rozwałkowujemy i układamy jako spód na dno natłuszczonej tortownicy. No i tu zaczyna się zabawa- pozostałą część ciasta rowałkowujemy i wykrawamy serduszka i inne ozdoby (Oczywiście zamiast serduszek możecie zrobić zwykłą szachownicę lub kruszonkę). Na spód nakładamy jabłuszka, wiórki masła i ewentualnie banana i na wierzch kładziemy serduszka. Pieczemy ok.45 min w 220 stopniach :) Idealne na WALENTYNKI <3
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
suuuuuuuuuuuuper!
OdpowiedzUsuń