sobota, 7 kwietnia 2012

ALLELUJA i kruche jajeczka

Chciałabym życzyć Wam ciepłych i pogodnych świąt. Dużo słodkości, pyszności w życiu i na stole oraz mokrego i wesołego śmingusa :)

Oprócz życzeń, dodaje również kruche jajeczka z ciasta, które pozostało po kruchym mazurku :) Największa frajda to wytężanie wyobraźni i strojenie tych wielkanocnych ciasteczek !
Ciasto :
-2 żółtka
-50g pudru
-200 g. masła (zimnego)
-1 łyżka gęstej śmietany (najlepiej kwaśnej)
-350g. mąki

Ciasto szybko wyrabiamy w kulkę. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.godzinę.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, żeby ciasto nie przywierało i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kształt jajek (za pomocą foremek lub ręcznie). Pieczemy ok.10min w 180 stopniach (aż ciastka się zarumienią).
Przepis na lukier znajdziecie w poprzednim poście ("Post "Historia upiornego królika..."). Jeśli chcemy różowy lukier-wystarczy dodać kilka kropelek soku malinowego (bez chemicznych barwników).
Dekorujemy według własnej wyobraźni... :)

3 komentarze:

  1. Polecam, jadłem, co prawda nieozdobione (bo podobno nie wyszły - ale to ściema;)) są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu wysmienite,gratuluje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...