sobota, 7 kwietnia 2012

Czekoladowy mazurek z wiśniami

A na koniec dnia mazurek stworzony przez połączenie fuzji smaków i odrobiny wyobraźni.
Jest bardzo łatwy i rozplywający się w ustach :)
Polecam


Ciasto-spód : (jak na ciasteczka-jajka)
-2 żółtka
-50g pudru
-200 g. masła (zimnego)
-1 łyżka gęstej śmietany (najlepiej kwaśnej)
-350g. mąki

Ciasto szybko wyrabiamy w kulkę. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.godzinę.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, żeby ciasto nie przywierało i rozwałkowujemy na cienki placek w wymiarach blachy. Układamy go na papierze, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminową i obciążamy grochem lub ryżem . Pieczemy ok.10min w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i groch i pieczemy jeszcze ok.15-20 min (aż ciasto się zarumieni).Wyjmujemy z piekarnika i czekamy , aż ostygnie.
W międzyczasie robimy polewę -

-200g gorzkiej czekolady Alpen Gold z wiśniami
-szklanka  śmietanki 30%
*-konfitura wiśniowa (np. Łowicz)

Roztapiamy czekoladę w garnuszku.
Na ostygnięty spód nakładamy konfiturę wiśniową i na to nalewamy rozpuszczoną czekoladę.
Dekorujemy według własnego uznania- np.wiśniamy i startą czekoladą (należy ją nałożyć na ostudzony mazurek, aby się nie rozpuściła).
Wkładamy do lodówki na ok. 2h i gotowe.

2 komentarze:

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...