A na koniec dnia mazurek stworzony przez połączenie fuzji smaków i odrobiny wyobraźni.
Jest bardzo łatwy i rozplywający się w ustach :)
Polecam
Ciasto-spód : (jak na ciasteczka-jajka)
-2 żółtka
-50g pudru
-200 g. masła (zimnego)
-1 łyżka gęstej śmietany (najlepiej kwaśnej)
-350g. mąki
Ciasto szybko wyrabiamy w kulkę. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.godzinę.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, żeby ciasto nie przywierało i rozwałkowujemy na cienki placek w wymiarach blachy. Układamy go na papierze, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminową i obciążamy grochem lub ryżem . Pieczemy ok.10min w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i groch i pieczemy jeszcze ok.15-20 min (aż ciasto się zarumieni).Wyjmujemy z piekarnika i czekamy , aż ostygnie.
W międzyczasie robimy polewę -
-200g gorzkiej czekolady Alpen Gold z wiśniami
-szklanka śmietanki 30%
*-konfitura wiśniowa (np. Łowicz)
Roztapiamy czekoladę w garnuszku.
Na ostygnięty spód nakładamy konfiturę wiśniową i na to nalewamy rozpuszczoną czekoladę.
Dekorujemy według własnego uznania- np.wiśniamy i startą czekoladą (należy ją nałożyć na ostudzony mazurek, aby się nie rozpuściła).
Wkładamy do lodówki na ok. 2h i gotowe.
jaki ładny ten mazurek!:-)
OdpowiedzUsuńa jaki szybki :) Polecam !
Usuń