poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Muffiny z budyniem na wielkanoc i nie tylko


Po pierwszym dniu świętowania, przesyłam przepis na następne smakołyki. Tym razem są one uniwersalne i pasują na każdy stół (nie tylko ten wielkanocny). Przepis jest banalnie prosty.
No i zyskałam nowych przyjaciół- a wśród nich panda, myszka,zając i kaczka  !

Potrzebujemy:
-1 budyń waniliowy lub np.malinowy
-300g mąki
- 2 jajka 
-150g masła
-160 g cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
-szczypta soli
-170 ml mleka
- aromat/ekstrakt waniliowy

Rozpuszczamy masło z cukrem-studzimy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę. Osobno miksujemy jajka z mlekiem Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami, masło z cukrem i mieszamy. Budyń robimy według przepisu (ilość mleka zmniejszamy do 300ml).
Ciasto wlewamy na dno foremek, nakładamy ostudzony (ale nie zesztywniały) budyń i zalewamy na to pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 20min w 190 stopniach.
Ozdabiamy marshmallowsami, dekoracjami i posypkami-według własnej wyobraźni i inspiracji :)

Serowy krem na babeczki:

250 g twarogu
50 g przesianego cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego/aromatu
40 g miękkiego masła

Składniki ucieramy. Jeśli chcemy różowy krem dodajemy kilka kropelek soku malinowego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...