czwartek, 17 maja 2012

Pajdy chleba z musem z awokado,szynką parmeńską i jajkami w koszulkach


UWAGA ! Przed tym jak zacznę moją historię , chciałabym was prosić o głosy na stronie obok (wybory kulinarnego bloga roku)-jeśli spodobał wam się ten przepis, to proszę zagłosujcie na niego:) Z góry dziękuje!

Dziś nie wstaję ! Powiem, że przez mój dom przeszło tornado, że łóżko ze mną w środku katapultowało na marsa, że budzik się przewrócił i samoistnie wyłączył, że słońce nie zaświeciło na czas, że zatrzasnęłam się w pokoju, że.....brak mi pomysłów, ale i tak nie wstanę. Leżę dalej !
Chociaż jeśli się już obudziłam i wymyślanie wymówek tak mnie rozbudziło, że zaczęłam myśleć co zjem na śniadanie, to chyba jednak wstanę. Wstałam !
Całe szczęście, że wczoraj odwiedziłam włoski sklep z najlepszymi szynkami parmeńskimi na świecie. Sama myśl o tym sprawia, że biegnę do kuchni. Dobiegłam !
Ku zaskoczeniu w kuchni pachnie już świeżą kawą i ciepłym chlebem.
-Jajka ?
-Są ! Wiejskie, nówki sztuki.
-Cudownie!
W takim razie śniadanie będzie królewskie ! Chcecie znać przepis na królewskie śniadanie ? '
Oto i ono:

Na 1 osobę:
-2 pajdy chleba (jeśli nie są świeże włóżmy je do piekarnika, aby się przypiekły)
-połówka awokado
-2 -3 plasterki szynki parmeńskiej
-2 ząbki czosnku
-1/3 pęczka bazylii
-przyprawy (zioła prowansalskie, bazylia) 
-sól (najlepiej czosnkowa) , pieprz
-2 jajka
-łyżka octu
-masło ( najlepiej pasuje Lurpak lekko solony lub czosnkowy)
-oliwki, listki bazylii, szczypiorek do dekoracji



Awokado  obieramy ze skórki i wkładamy do miseczki. Szatkujemy bazylię i czosnek i mieszamy w awokado. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Robimy jajka w koszulkach- zagotowujemy wodę w rondelku. Dodajemy łyżkę octu. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby po bokach pojawiały się bąbelki. W miejsce, gdzie nie ma bąbelków wbijamy jajko, z bardzo małej odległości. Delikatnie zwiększamy ogień, żeby się gotowało ,ale nie za mocno. Gotujemy 2 min i wyjmujemy, za pomocą łyżki cedzakowej.


Chleb smarujemy delikatnie masłem ( jeśli chleb jest ciepły- masło się fajnie nam rozpuści), nakładamy mus z awokado, szynkę parmeńską oraz jajka w koszulkach. Dekorujemy szczypiorkiem, listkami bazylii, oliwkami.
Pycha!

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie to królewskie śniadanie, z chęcią zjadłabym takie w sobotę w łóżku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie wygląda!

    Zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdą sobotę królewskie śniadanie obowiązkowe :) Dzięki !

      Usuń
  3. Niewątpliwie do wypróbowania. Pasty z awokado jeszcze nie próbowałam, bo za każdym razem coś innego się trafi, ale obiecuję sobie spróbowac to w takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...