niedziela, 10 czerwca 2012

Piłkarskie sajgonki z kurczakiem w winie



Na początku przyznaję się bez bicia, że nie bardzo pojmuję fenomenu piłki nożnej i nieustannie zadaję sobie pytanie dlaczego to właśnie ten sport wywołuje aż tyle emocji i znajduje aż tylu fanów.
 Jednakże podczas euro muszę tymczasowo zapomnieć o zadawaniu tych pytań i starać się poczuć ten piłkarski szał. Wytrwale staram się oglądać każdy mecz i  powiem wam szczerze, że mam przy tym niezły ubaw. Po pierwsze, mecz to zawsze dobra okazja do przygotowania  przekąsek dla wytrawnych kibiców i pośmiania się z ekscesów przy telewizorze ( wychodzenie z pokoju, wracanie do niego po 5 sekunach, skakanie, łzy w oczach i przyspieszone bicie serca) . Ah...no i zapomniałam o najważniejszym! Otóż możemy bezkarnie malować sobie twarze i nikt nam nie powie, że to tylko dla dzieci.  Dużo tych radości jak na jeden mecz !
 Ostatnio doszłam do smutnego wniosku, że większość kibiców podczas meczu traci smak i przekąski są wciągane raczej nieumyślnie, bardziej przez stres, niż głód. Za punkt honoru, więc postawiłam sobie stworzyć przekąski, które zaskoczą. Spowodują , że przez sekundę, wytrwały kibic spojrzy na to co je.
I chyba mi się udało ! Spróbujcie teraz WY !

 


Sajgonki
-Papier ryżowy (ok.20 płatow)
-Opakowanie Sałaty(najlepiej mieszanki gotowych  sałat)
-Masło czosnkowe Lurpak
-Pomidorki (cherry- najlepiej opakowanie) 1
-Twarożek np.philadelphia 1
-Musztarda/Pesto (kilka łyżek)
-Oliwa (ok 3 łyżki)
Kurczak w winie do sajgonek 
-Kurczak (podwójna pierś)
-Wino biale(kieliszek) -opcjonalnie
-Zioła(prowansalskie,oregano,tymianek,sól,pieprz) 1
-Sos sojowy (łyżka)
-Czosnek (4ząbki)


Przygotowujemy mięso do sajgonek:
Pierś dokłanie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miski, do której wrzucamy przyprawy, posiekany czosnek, wlewamy oliwę i mieszamy.Odstawiamy na ok.3h. Po tym czasie podsmażamy,aż kurczak się zetnie i będzie miękki i biały. Dodajemy sos,przyprawy, solimy,pieprzymy i wlewamy wino i dusimy ok.5min, zdejmujemy przykrywkę i trzymamy jeszcze ok.5min ,żeby odparowało.
Przygotowujemy sajgonki:
Papier(osobno każdy "płat")maczamy w zimnej wodzie, obracając. Wyjmujemy, kiedy  będzie miękki ,ale nie będzie się rwać. Wyjmujemy z wody i kładziemy na pergaminie. Smarujemy masłem czosnkowym, twarożkiem, kładziemy listki sałaty, kurczaka, przekrojone pomidorki, na koniec nakładamy odrobinę musztardy lub pesto (ja robię pół sajgonek z musztardą, pół z pesto). Zawijamy jak gołąbki i przekrajamy.


Zdrowe Chipsy
-Ziemniaki 4
-Marchewki 2
-Zioła: tymianek,oregano,sól,pieprz 1
-Masło lurpak czosnkowe(łyżki)


Ziemniaki i marchewki kroimy w plasterki  ok.1mm(najlepiej w robocie kuchennym). Wrzucamy do miski, dodajemy zioła i dodajemy masło. Mieszamy. Ukladamy na papierze do pieczenia, obok siebie-żeby nie nakładay się na siebie. Grillujemy lub pieczemy w ok.200C ,aż będą chrupiące. Po upieczemu musimy odczekać, aż staną się chrupiące.


7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam domowych sajgonek, a przyznam się, że uwielbiam! Jak już się odważyłam zrobić sushi w domu, to i sajgonki wypróbować muszę;) dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Sajgonki to też świetna przekąska zarówno dla kibiców jak i tych co nie kibicują :-) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgonki urocze i fajnie, jeszcze nie robiłam, ale z opisu wydają się być na moją głowę :) A co do piłki, to genialne jest oglądanie w telewizji reakcji kibiców, a jeszcze lepiej trenerów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na stanie nie miałam farb do malowania buziek - kibice byli niepocieszeni. Czego bym nie robiła to paluszki są najbardziej pożadaną zakąską fanów futbolu, może czas spróbowac z sajgonkami. Piękne fotki!

    OdpowiedzUsuń
  5. MUSZĘ KONIECZNIE TAKIE SAJGONKI ZROBIĆ!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe! Uwielbiam wszelkiego rodzaju kombinacje z sajgonkami, a ten dodatek kurczaka w winie mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to polecam na spróbowanie sajgonek w sobotę podczas najbliższego meczu;) Wczoraj nawet jakbym trochę zrozumiałam fenomen tego sportu !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...