niedziela, 1 lipca 2012
O tym jak nam czasem nie wychodzi i o kurczaku z fetą i pomidorami
Czy w swoim dzieciństwie mieliście dziwne wrażenie, że najczęściej coś wam najlepiej wychodziło, wtedy kiedy akurat nikt tego nie widział ?
Wtedy ze złością w głosie krzyczałam "Nie patrzyłaś !!!".
Potem kiedy już każdy patrzył, złość wraz ze wstydem powróciły, bo właśnie wtedy nie wyszło.
Czasem tak jest, że kiedy najbardziej się staramy, najbardziej nam nie wychodzi. Wczoraj było rewelacją, dziś jest totalną klapą. Wczoraj spowodowało radość i uśmiech w oczach, a dziś te oczy zwilża. I to obsesyjne tłumaczenie, że "Przecież ja to umiem !". To właśnie przytrafia mi się od dwóch dni. Spróbowałam już zrzucić winę na wszystkich wokół. Choć robiłam to nieumyślnie, właśnie to wyszło mi najlepiej.
Krytyczną sytuację uratowały jednak jagodzianki na śniadanie z ciepłą kawą na trawie, z widokiem na wodę i niezastąpiony Pan.Ł...
Ten przepis poniżej jednak zawsze wychodzi (podobnie jak jagodzianki na śniadanie).
Kurczak z pomidorami i fetą :
-4 piersi kurczaka
-2 pomidory
-1/2 słoiczka czarnych oliwek (można też dodać zielone)
-100g fety
-2-3 łyżki tymianku i rozmarynu
-4-5 ząbków czosnku
-1/2 papryczki chilli
-1łyżka suszonej papryki,bazylii i ziół prowansalskich
-sól, pieprz
-* parmezan (żeby zetrzeć na wierzch)
-*rukola i czarny sezam
Z chilli usuwamy pestki i kroimy drobno w małą kosteczkę. Pomidory i oliwki kroimy w plastry. Piersi owijamy w folię i lekko ubijamy (żeby stały się płaskie). Nacieramy czosnkiem i smażymy na oleju, aby stały się złociste. Oprószamy solą,pieprzem i połową przypraw (papryki,bazylii,ziół). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego pergaminem. Na mięsie układamy papryczkę, pomidory, oliwki. Posypujemy resztą przypraw i pokruszoną fetę. Danie polewamy łyżką oliwy (dla smaku). Pieczemy ok.10min.
Przed podaniem na potrawę ścieramy parmezan i kładziemy listki rukoli* Można tez posypać czarnym sezamem
Sałatka:
-mix sałat (koniecznie z rukolą) lub połowa głowki sałaty lodowej i pół opakowania rukoli.
-pół pęczka bazylii (podajemy całe liście lub poszarpane)
-o. 5-6 suszonych pomidorów
-1/2 słoiczka oliwek
-3-4 łyżki kaparów
-kulka mozzarelli
Sos:
-łyżeczka octu balsamicznego (plynnego)
-1/2 szklanki oliwy
-2 ząbki czosnku
-1 duża łyzka suszonych pomidorów z bazylią
-sól, pieprz (najlepiej cayenne)
*Do polania gęsty sos balsamico.
Pomidory, oliwki kroimy. W szklance mieszamy składniki na sos.
Sałatę mieszamy ze wszystkimi dodatkami (prócz mozzarelli i sosu).
Ser dodajemy na końcu, a sos wlewamy przed samym podaniem.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniammmmmm super propozycja! zapowiada się wspaniale
OdpowiedzUsuńoczywiście że tak i miałam i nada mam. A jagodzianka, mnie pewnie też by uratowała ;)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe połączenie! Muszę zrobić takiego zapiekanego kurczaka z fetą :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo łatwe i dobre !
OdpowiedzUsuń