sobota, 7 lipca 2012

O miłości do cynamonu i orientalnych kotlecikach w sezamie



Do dziś pamiętam zapach szarlotki z cynamonem , który unosił się po całym domu podczas rodzinnego niedzielnego spotkania. Ciasto zawsze było schowane w magicznym miejscu-  szafeczce zamykanej na klucz. Z utęsknieniem w trakcie obiadu patrzyłam tylko na drzwiczki, za którymi schowana była jabłkowa rozkosz. Był jednak pewien wyjątek, kiedy tego nie robiłam.
Były to knedle ze śliwkami z masłem i cynamonem lub pierożki z serem i cynamonem.
  Nie muszę już chyba więcej pisać jak bardzo kocham cynamon? Co więcej, w czasach starożytnych uważano go za cenniejszy od złota. Oprócz cudownego smaku, cynamon jest także doceniany przez naukowców. Wykazano bowiem, że  1/2 łyżeczki przyprawy obniża zły cholesterol,reguluje poziom cukru we krwi, poprawia pamięć, a nawet może naśladować insulinę (pobudza receptory insuliny). Dietetycy twierdzą także,że pomaga on na odchudzanie.  

  Ale kto powiedział, że cynamon musi być tylko w słodkich potrawach? Tym razem wykorzystuje go w kotlecikach w sezamie z sosem jogurtowo ziołowo-czosnkowym. 


Orientalne kotleciki w sezamie z cynamonem :
-1/2 kg. mięsa mielonego (najlepiej jagnięcina, ale może być także drobiowe)
-1 cebula + 1łyżka masła do podsmażenia
-1 jajko
-1pęczek szczypiorku
-5 łyżek otrąb
-po 1 łyżce przypraw do gyrosa,curry,cynamonu, słodkiej papryki
-po 1/2 łyżeczki suszonej papryki chilli/pieprzu cayenne oraz kurkumy
-sól, pieprz
 -kilka łyżek suszonej słodkiej papryki  oraz pół szklanki sezamu(do obtoczenia). Dla urozmaicenia można użyć jasnego i czarnego . Jeśli nie mamy czarnego sezamu, zastąpmy go czarnuszką lub użyjmy tylko biały sezam.

Sos:
-1opakowanie  jogurtu greckiego
-4 ząbki czosnku
-po pół pęczka świeżej mięty i bazylii
-sól, pieprz (najlepiej cayenne)
-1 łyżeczka ziół prowansalskich 
-1 łyżeczka oliwy


Rożki francuskie z serem kozim: *(opcjonalnie)
-opakowanie cista francuskiego
- po1/2 opakowania koziego sera i serka philadelphia 
-pieprz, suszona bazylia
 -sezam, czarnuszka/czarny sezam po posypania 
-żółtko


Przygotowujemy sos. Siekamy zioła, dodajemy do jogurtu i wyciskamy  do niego czosnek. Na koniec dodajemy oliwę. Wkładamy do lodówki na ponad 1h.
Teraz czas na kotleciki...
Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle, aż będzie zarumieniona. Szczypiorek siekamy. Łączymy z rozbełtanym jajkiem, otrębami, przyprawami. Dodajemy cebulę i mięso. Mieszamy i formujemy kotleciki (ja lubię małe-bo lepiej wyglądają). Jedną część obtaczamy w sezamie, a drugą w papryce.  Pieczemy w piekarniku ok.40min w 180C lub podsmażamy w głębokim oleju( ja nie lubię ich smażyć, bo sezam odpada).
Podajemy z sosem i lekką sałatką.
Jeśli chcemy zrobić rożki- łączymy serki do miseczki i dodajemy przyprawy. Rozwałkowujemy lekko ciasto francuskie i wycinamy kwadraty.  Nakładamy masę i zawijamy ciasto w rożki. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem/czarnuszką.

Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. też cynamon czczę nad inne przyprawy.
    ale wiem, że takie kotleciki by w mym domu nie przeszły, a szkoda. bo według mnie są ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie miałam ten sam problem...dlatego nie mówiłam z czym są. Przynałam się dopiero kiedy już wszyscy zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) wspaniałe kotleciki, a z sosem czosnkowym to już w ogóle bajka!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie orientalne to moje skarby :) Ale też jestem cynamonoholiczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo dodatek sezamu w formie np. panierki. Cynamon z pieczonym mięsem próbowałam kiedyś w greckiej knajpie i mimo iż nie jestem miłośniczką cynamonu to mi smakowało. Ciekawa jest zatem jak by mi smakowała Twoja dzisiejsza propozycja, ale zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W orientalnych kotlecikach jest fajne to, że cynamon tu nie jest aż tak wyrazisty i jego aromat czuć gdzieś " w głębi". Dużo osób głowi się co jest w środku, bo kojarzy ten smak, ale nie wie z czym. POlecam, a sezam zamiast panierki lepiej smakuje, wygląda i jest zdrowszy! Same plusy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo orientalne i bardzo chętnie bym ich spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...