Potrzebujemy:
-1 opakowanie rukoli
-1 ser kozi (rolada)
-4 płaty ciasta won-tong lub filo (możemy dostać np. w kuchniach świata)
-olej do głębokiego smażenia
-ok.100g suszonych pomidorów
-oliwa z oliwek (ok.60ml)
-1 chilli- czuszka
-sól
-1 ząbek czosnku
Siekamy czuszkę. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Oliwę łączymy z 1/4 pokrojonych pomidorów i połową posiekanej czuszki. Do sosu wyciskamy czosnek i solimy. Odkładamy w zimne miejsce.
Pozostałe pomidory z czuszką łączymy ze sobą do osobnej miseczki.
Płaty ciasta smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor. Roladę kroimy w plastry (ok.7mm) i pieczemy (na pergaminie) w temp.230C ok.5-10min, do momentu zarumienienia się sera.
Na talerzu układamy garść rukoli, następnie płat ciasta, ser (1 lub 2 plastry), łyżkę pomidorków z miseczki, a całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Całość polewamy odrobiną oliwnego sosu.
W takiej kolejności przygotowujemy każdą porcję.
Smacznego :)
Trzeba przyznać, że serek był niezły, choć nie był to mój ulubiony przepis z ostatnich warsztatów ze względu na dodatek czosnku :)
OdpowiedzUsuńAle był cudownie podany!
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Mój też nie był..ale zauważyłam, że cieszył się dużym zainteresowaniem. Może właśnie ze względu na formę podania, bo rzeczywiście super wyglądał. Widzisz, ja mam totalnego bzika na punkcie czosnku. Dodawałabym go wszędzie (tak jak cynamon). Chociaż wydaje mi się ,że ten składnik można pominąć, bo w sumie na warsztatach dodawaliśmy tylko ten granulowany, więc tyle co nic :)
OdpowiedzUsuńJa też Cię serdecznie pozdrawiam :)
Ser kozi z suszonymi pomidorami to jedno z moich ulubionych połączeń. Na 100% wypróbuję ten przepis, zdjęcia bardzo zachęcające! Będę odwiedzać częściej, pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńzapraszam i zachęcam do wypróbowania tego przepisu:) Jeśli lubisz takie połączenia, to zdecydowanie ten przepis jest dla Ciebie !
Usuń