Obudził mnie wczoraj deszcz. Nie było słońca i nawet gołębie zrezygnowały z defilady pod moim oknem. Pies chrapał na kanapie i wydawał ciche szczeknięcia pod nosem, przeżywając swój twardy sen i walkę z niewidzialnym wrogiem. Zaparzyłam, więc niedzielną kawę jako pierwsza i w kaloszach pobiegłam na targ...po bakłażana. Po drodze zerwałam bez, a potem powstał ten łosoś.
Łosoś grillowany na musie z bakłażana i fety
Składniki:
Mus:
- 150 g fety
- 1 duży ogórek (lub dwa małe)
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka mięty w liściach
- płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 duży ogórek (lub dwa małe)
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka mięty w liściach
- płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
Ryba:
- 1 cytryna
- 1 łyżka oregano
-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz do smaku
- 2 filety łososia
- 1 cytryna
- 1 łyżka oregano
-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz do smaku
- 2 filety łososia
Warzywa:
- 5-6 młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka szparagów
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka suszonej papryki
- 5-6 młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka szparagów
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka suszonej papryki
Rybę wkładamy do głębokiego talerza lub miski. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać również ulubione zioła (np. bazylię). Skrapiamy oliwą (ok.3 łyżki) oraz sokiem z połowy cytryny. Przykrytą rybę odstawiamy do lodówki najlepiej na noc lub co najmniej 3h.
Bakłażana kroimy na plastry (ok.2cm) i grillujemy, do miękkości.Ogórka obieramy i kroimy na pół. Wycinamy pestki z samego środka warzywa (jeśli ich nie wytniemy, pasta będzie za rzadka).
Ścieramy na średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar płynu (bardzo mocno). Dodajemy ser, grillowanego bakłażana, miętę oraz zioła prowansalskie. Solimy, pieprzymy do smaku i wyciskamy czosnek. Całość miksujemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach na "al dente",aby się nie rozpadały.
Posypujemy papryką, oregano, solą, pieprzem i grillujemy.
Na grilla dodajemy także rybę. Szparagi gotujemy parze i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko grillujemy, aż ryba nie będzie surowa,a warzywa przypieczone. Na koniec skrapiamy oliwą i podajemy z musem z bakłażana.
Bakłażana kroimy na plastry (ok.2cm) i grillujemy, do miękkości.Ogórka obieramy i kroimy na pół. Wycinamy pestki z samego środka warzywa (jeśli ich nie wytniemy, pasta będzie za rzadka).
Ścieramy na średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar płynu (bardzo mocno). Dodajemy ser, grillowanego bakłażana, miętę oraz zioła prowansalskie. Solimy, pieprzymy do smaku i wyciskamy czosnek. Całość miksujemy. Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach na "al dente",aby się nie rozpadały.
Posypujemy papryką, oregano, solą, pieprzem i grillujemy.
Na grilla dodajemy także rybę. Szparagi gotujemy parze i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko grillujemy, aż ryba nie będzie surowa,a warzywa przypieczone. Na koniec skrapiamy oliwą i podajemy z musem z bakłażana.
Ciekawy przepis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńMmm pycha, uwielbiam bakłażana! I łososia. Świetne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie składników. Rozbudziłaś we mnie apetyt na łososia właśnie z takim bakłażanowym musem :-)
OdpowiedzUsuńwiesz co? Chciałabym być w niedziele u Ciebie na obiedzie.. To jest mistrzowsko podane :D
OdpowiedzUsuńhahah...no to zapraszam:) Myślę, że z takiego niedzielnego obiadu dużo by wyniknęło !:)
UsuńNo to ja wpadam! Nic, że dziś już wtorek, wpadam! :)
UsuńMój ulubiony zestaw obiadowy, zdrowy!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, mniam
OdpowiedzUsuńO, u mnie też była ostatnio pasta z bakłażana, ale zupełnie inna i podana też zupełnie inaczej. Chętnie spróbowałabym tej Twojej z łososiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy mus! Pięknie podane, a jakie musiało być dobre :)
OdpowiedzUsuńmusiał smakować wybornie:) wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńMuszę ten mus wypróbować :) Mam przyjemność nominować Twój blog w zabawie Liebster blog. Tutaj znajdziesz moje nominacje i pytania http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/kremowe-lody-bez-jajek.html Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńBakłażan z fetą i do tego łosoś....fantastyczne zestawienie:)!
OdpowiedzUsuńprzepadła,o rany jak to smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, to jest dla mnie danie. Bakłażan i feta razem wypadają cudownie, u Ciebie w nietypowym zestawieniu z rybą. To mnie kręci!!
OdpowiedzUsuńile bym dała aby móc tak dobierać smaki, pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń