Wejscie o tej porze na Twoj blog to byl blad! Strasznie glodnialam. Pizza wyglada super ja uwielbiam te z drozdzami, wersje bez drozdzy znam tylko z proszkiem do pieczenia. Sliczne zdjecia Pozdrawiam Aga
Bardzo apetycznie wygląda! Powiedz mi dlaczego drożdże są niezdrowe? Znam lekarzy którzy jedzą świeże surowe drożdże i twierdzą, że są one bardzo zdrowe bo mają dużo witamin z grupy B.
:) Widzisz,nie jestem dietetykiem,ani dietetykiem,ale postaram się odpisać z sensem. Szkoły zdrowego odżywania zawsze się od siebie różnią..tak też jest z drożdżami. Ja natrafiłam kiedyś na panią doktor, która leczyła moją mamę w związku z jelitami. Była ona niesamowitą przeciwniczką drożdży i dała nam kilka wskazówek, z których staram się do dziś korzystać (pomimo mojej ogromnej miłości do ciast drożdżowych i drożdżówek). Tłumaczyła ona to tym, że nadmiar drożdży w pożywieniu jest szkodliwy, gdyż produkuje zbyt dużą ilość Candida albicans-grzyb pasożytniczy w naszym organizmie i w przypadku alergii na candida (którą ma niemalże już każdy, a trudna jest do wykrycia) mogą występować rozmaite dolegliwości czy choroby(np.przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba,infekcje narządów płciowych). Mam nadzieje,ze nie piszę tu bzdur, ale drożdże od dziecka kojarzą mi się nie za dobrze...;p Niedawno oglądałam reportaż w tv, który też ukazywał złe strony tego składnika. Oczywiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, więc nie popadajmy w paranoję...jednak chleb/bułki i tp. nigdy nie zastąpią warzyw i owoców i nie będą tak zdrowe :)
Nigdy nie słyszałam o tej "złej" stronie drożdży, czytając ze zdziwienia oczy robiły mi się coraz większe. Człowiek się uczy całe życie, dzięki za obszerne wyjaśnienie, trochę się przestraszyłam. Z drugiej strony prawie wszystko co jemy jest niestety nafaszerowane jakimś świństwem. Nawet warzywa i owoce nie zawsze są zdrowe gdy rosną przy ruchliwej drodze i dodatkowo są pryskane prawie codziennie (!), nieraz dzień przed zbiorem, a karencja jest trochę dłuższa. Całe szczęście, że mam swój ogródek i wiem co jem :) Ale się rozpisałam.
Ojejku...właśnie czytam to co napisałam i się załamałam;p Miało byż "Nie jestem specjalistą,ani dietetykiem":P. Nie chciałam Cię nastraszyć, więc przepraszam:/ Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. Wszystko w dzisiejszych czasach jest nafaszerowane świństwami i trudno mówić o zdrowym jedzeniu w XXI wieku. Z tego powodu spędzam w sklepie 5h na zakupach (czytając wszystkie etykiety ). Próbuję uniknąć skrobii modyfikowanej i innych takich dodatków...ale nie zawsze się da:/ Nawet nie wiesz jak zazdroszczę Ci ogródka! Uff..teraz ja się rozpisałam;p
Prawdziwa włoska pizza, jest wypiekana kilka minut w piecu opalanym drewnem i właśnie bez drożdży!! Mało kto o tym wie. Dlatego też tak bardzo się różni od naszych.
Witam. dzisiaj sprobowalismy pizzy.. pyszna !! naprawde prawidziwa wloska pizza..ale mam pytanie po upieczeniu ciasto wygladalo tak jakby lekki zakalec.. moze jest to wina sosu? wogole swietny blog
Prawdopodobnie to wina sos lub za krótko była w piekarniku:/ Następnym razem spróbujcie wstawić wcześniej ciasto, chwilę je podpiec i dopiero wtedy nałożyć sos-powinno być lepiej! :) Pozdrawiam serdecznie!
Witam, mam pytanie oprócz tego że nie mogę jeść drożdży to jeszcze nie wolno mi pszenicy...:( czy taka pizza wyszłaby na mące orkiszowej, owsianej, żytniej? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź a przepis wygląda wspaniale właśnie takiej pizzy szukałam! Pozdrawiam Kasia
Witam, Pewnie, że możesz użyć innej mąki:) Ja używałam różnych mąk do tego przepisu, więc śmiało! Najlepsza wydaje mi się orkiszowa. Koniecznie napisz jak wyszło ! Pozdrawiam serdecznie :)
Świetny przepis, pizza wykonana według niego przepyszna. Sos do pizzy robię nieco inaczej, poszedłem na łatwiznę i dodaję przecier Pomidori, a dalej stosuje według składników zawartych w przepisie, a dodatkowo dodaję bazylię i oregano by była smaczniejsza. Pyszna, polecam :)
A jaką masz temperaturę i funkcję piekarnika ? Wstawiłaś/eś do bardzo rozgrzanego piekarnika ? W moim przypadku wszystko przypala się szybciej w termoobiegu, więc ja nastawiam góra/dół. A teraz przykryj natychmiast folią wierzch, zmniejsz temp. i na spokojnie obserwuj :)
jakie wychodzi z tego ciasto? zakalcowate czy puszyste? jakiego typu mąki użyłaś w przepisie? jakiej pojemności jest Twoja szklanka i jak duża pizza wyszła wałkując na grubość jak na zdjęciu? doprecyzuj przepis:)
Baaardzo fajny przepis. Kradnę na zawsze. Co prawda ciasto nie jest standardowe. ale ja np często miewam ochotę na pizze a nie chce mi się robić ciasta drożdżowego, więc za zwyczaj kończyło się na kupowaniu gotowych blatów, a wiadomo, że one w swoim składzie mają różne rzeczy. Teraz mogę szybko i bezboleśnie często robić pizzę sama :D
Wejscie o tej porze na Twoj blog to byl blad! Strasznie glodnialam. Pizza wyglada super ja uwielbiam te z drozdzami, wersje bez drozdzy znam tylko z proszkiem do pieczenia. Sliczne zdjecia Pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńDziękuje:) A okazało się, że wyszło bez drożdży i proszku :) ! Polecam !
UsuńZ pewnością spróbuje i dam znać u nas dzisiaj pizza z drożdżami, jak co drugi dzień, mam już jej dość haha :)
Usuńmuszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem - wielkim :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńNie wiem jakiej jest wielkości ale chyba dałabym radę sama zjeść;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że dałabyś :) Ja dałam radę zjeść połowę!
Usuńpizza!!! :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł bez drożdży, muszę wypróbować. Pizza świetna i piękne foty :-)
OdpowiedzUsuńbez drożdży? O ja, nie wiedziałam:)
OdpowiedzUsuńW ogóle co narzekasz? Piękny kształt ma, do tego jest okrągła! Ja zawsze robię kwadrat;D
przecież pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze takiej bez drożdży- muszę to nadrobić! a wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńpizza bez drożdży powiadasz ... ja zawsze robię z, ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, mojego męża po drożdżach brzuch boli
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda pysznie!
Tym bardziej, zachęcam :)
UsuńAż mi narobiłaś ochoty na pizzę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Break for Cake
Domowa najlepsza!!!! Zapraszam na : http://szczypta-smaku.blog.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo ładna ta pizza. I jaki kształt ma ładny:) Ja zawsze robię prostokąt. Zaciekawiła mnie opcja bez drożdży. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPizzę uwielbiam... Ale bez dodatku drożdży nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda! Powiedz mi dlaczego drożdże są niezdrowe? Znam lekarzy którzy jedzą świeże surowe drożdże i twierdzą, że są one bardzo zdrowe bo mają dużo witamin z grupy B.
OdpowiedzUsuń:) Widzisz,nie jestem dietetykiem,ani dietetykiem,ale postaram się odpisać z sensem. Szkoły zdrowego odżywania zawsze się od siebie różnią..tak też jest z drożdżami. Ja natrafiłam kiedyś na panią doktor, która leczyła moją mamę w związku z jelitami. Była ona niesamowitą przeciwniczką drożdży i dała nam kilka wskazówek, z których staram się do dziś korzystać (pomimo mojej ogromnej miłości do ciast drożdżowych i drożdżówek). Tłumaczyła ona to tym, że nadmiar drożdży w pożywieniu jest szkodliwy, gdyż produkuje zbyt dużą ilość Candida albicans-grzyb pasożytniczy w naszym organizmie i w przypadku alergii na candida (którą ma niemalże już każdy, a trudna jest do wykrycia) mogą występować rozmaite dolegliwości czy choroby(np.przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba,infekcje narządów płciowych). Mam nadzieje,ze nie piszę tu bzdur, ale drożdże od dziecka kojarzą mi się nie za dobrze...;p Niedawno oglądałam reportaż w tv, który też ukazywał złe strony tego składnika. Oczywiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, więc nie popadajmy w paranoję...jednak chleb/bułki i tp. nigdy nie zastąpią warzyw i owoców i nie będą tak zdrowe :)
UsuńNigdy nie słyszałam o tej "złej" stronie drożdży, czytając ze zdziwienia oczy robiły mi się coraz większe. Człowiek się uczy całe życie, dzięki za obszerne wyjaśnienie, trochę się przestraszyłam. Z drugiej strony prawie wszystko co jemy jest niestety nafaszerowane jakimś świństwem. Nawet warzywa i owoce nie zawsze są zdrowe gdy rosną przy ruchliwej drodze i dodatkowo są pryskane prawie codziennie (!), nieraz dzień przed zbiorem, a karencja jest trochę dłuższa. Całe szczęście, że mam swój ogródek i wiem co jem :) Ale się rozpisałam.
UsuńOjejku...właśnie czytam to co napisałam i się załamałam;p Miało byż "Nie jestem specjalistą,ani dietetykiem":P. Nie chciałam Cię nastraszyć, więc przepraszam:/ Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. Wszystko w dzisiejszych czasach jest nafaszerowane świństwami i trudno mówić o zdrowym jedzeniu w XXI wieku. Z tego powodu spędzam w sklepie 5h na zakupach (czytając wszystkie etykiety ). Próbuję uniknąć skrobii modyfikowanej i innych takich dodatków...ale nie zawsze się da:/ Nawet nie wiesz jak zazdroszczę Ci ogródka! Uff..teraz ja się rozpisałam;p
UsuńPrawdziwa włoska pizza, jest wypiekana kilka minut w piecu opalanym drewnem i właśnie bez drożdży!! Mało kto o tym wie. Dlatego też tak bardzo się różni od naszych.
OdpowiedzUsuńWitam. dzisiaj sprobowalismy pizzy.. pyszna !! naprawde prawidziwa wloska pizza..ale mam pytanie po upieczeniu ciasto wygladalo tak jakby lekki zakalec.. moze jest to wina sosu?
OdpowiedzUsuńwogole swietny blog
Prawdopodobnie to wina sos lub za krótko była w piekarniku:/ Następnym razem spróbujcie wstawić wcześniej ciasto, chwilę je podpiec i dopiero wtedy nałożyć sos-powinno być lepiej! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam, mam pytanie oprócz tego że nie mogę jeść drożdży to jeszcze nie wolno mi pszenicy...:( czy taka pizza wyszłaby na mące orkiszowej, owsianej, żytniej? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź a przepis wygląda wspaniale właśnie takiej pizzy szukałam! Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńPewnie, że możesz użyć innej mąki:) Ja używałam różnych mąk do tego przepisu, więc śmiało! Najlepsza wydaje mi się orkiszowa.
Koniecznie napisz jak wyszło !
Pozdrawiam serdecznie :)
chcę!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pizza wykonana według niego przepyszna. Sos do pizzy robię nieco inaczej, poszedłem na łatwiznę i dodaję przecier Pomidori, a dalej stosuje według składników zawartych w przepisie, a dodatkowo dodaję bazylię i oregano by była smaczniejsza. Pyszna, polecam :)
OdpowiedzUsuńObecnie muszę powiedzieć jedno. Ta pizza wygląda niesamowicie, muszę chyba kupić sobie w końcu okrągłą tackę do pieczenia.
OdpowiedzUsuńpomocy! 45minut juz sie piecze a ciasto nadal w połowie surowe i ser niemal czarny
OdpowiedzUsuńA jaką masz temperaturę i funkcję piekarnika ? Wstawiłaś/eś do bardzo rozgrzanego piekarnika ? W moim przypadku wszystko przypala się szybciej w termoobiegu, więc ja nastawiam góra/dół. A teraz przykryj natychmiast folią wierzch, zmniejsz temp. i na spokojnie obserwuj :)
UsuńWyszła pycha i nigdy już nie kupię gotowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda przepysznie, a przepis nie wydaje się być karkołomny. Na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńFajna kompozycja smaczków;)
OdpowiedzUsuńjakie wychodzi z tego ciasto? zakalcowate czy puszyste? jakiego typu mąki użyłaś w przepisie? jakiej pojemności jest Twoja szklanka i jak duża pizza wyszła wałkując na grubość jak na zdjęciu? doprecyzuj przepis:)
OdpowiedzUsuńAle drożdże są zdrowe jak się poprawnie przygotuje...
OdpowiedzUsuńprzeKOZAK !
OdpowiedzUsuńBaaardzo fajny przepis. Kradnę na zawsze. Co prawda ciasto nie jest standardowe. ale ja np często miewam ochotę na pizze a nie chce mi się robić ciasta drożdżowego, więc za zwyczaj kończyło się na kupowaniu gotowych blatów, a wiadomo, że one w swoim składzie mają różne rzeczy. Teraz mogę szybko i bezboleśnie często robić pizzę sama :D
OdpowiedzUsuń