poniedziałek, 17 czerwca 2013

Moja domowa pizza bez drożdży...

Przepis przeniosłam na moją nową stronę. Znajdziecie go tutaj !
To mój ulubiony przepis, nie zawiedziecie się :)








39 komentarzy:

  1. Wejscie o tej porze na Twoj blog to byl blad! Strasznie glodnialam. Pizza wyglada super ja uwielbiam te z drozdzami, wersje bez drozdzy znam tylko z proszkiem do pieczenia. Sliczne zdjecia Pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) A okazało się, że wyszło bez drożdży i proszku :) ! Polecam !

      Usuń
    2. Z pewnością spróbuje i dam znać u nas dzisiaj pizza z drożdżami, jak co drugi dzień, mam już jej dość haha :)

      Usuń
  2. muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem - wielkim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jakiej jest wielkości ale chyba dałabym radę sama zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że dałabyś :) Ja dałam radę zjeść połowę!

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł bez drożdży, muszę wypróbować. Pizza świetna i piękne foty :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bez drożdży? O ja, nie wiedziałam:)
    W ogóle co narzekasz? Piękny kształt ma, do tego jest okrągła! Ja zawsze robię kwadrat;D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam jeszcze takiej bez drożdży- muszę to nadrobić! a wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pizza bez drożdży powiadasz ... ja zawsze robię z, ale chętnie wypróbuję Twoją wersję, mojego męża po drożdżach brzuch boli
    Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi narobiłaś ochoty na pizzę!

    Pozdrawiam serdecznie

    Break for Cake

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowa najlepsza!!!! Zapraszam na : http://szczypta-smaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładna ta pizza. I jaki kształt ma ładny:) Ja zawsze robię prostokąt. Zaciekawiła mnie opcja bez drożdży. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pizzę uwielbiam... Ale bez dodatku drożdży nie jadłam, koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wygląda! Powiedz mi dlaczego drożdże są niezdrowe? Znam lekarzy którzy jedzą świeże surowe drożdże i twierdzą, że są one bardzo zdrowe bo mają dużo witamin z grupy B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Widzisz,nie jestem dietetykiem,ani dietetykiem,ale postaram się odpisać z sensem. Szkoły zdrowego odżywania zawsze się od siebie różnią..tak też jest z drożdżami. Ja natrafiłam kiedyś na panią doktor, która leczyła moją mamę w związku z jelitami. Była ona niesamowitą przeciwniczką drożdży i dała nam kilka wskazówek, z których staram się do dziś korzystać (pomimo mojej ogromnej miłości do ciast drożdżowych i drożdżówek). Tłumaczyła ona to tym, że nadmiar drożdży w pożywieniu jest szkodliwy, gdyż produkuje zbyt dużą ilość Candida albicans-grzyb pasożytniczy w naszym organizmie i w przypadku alergii na candida (którą ma niemalże już każdy, a trudna jest do wykrycia) mogą występować rozmaite dolegliwości czy choroby(np.przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba,infekcje narządów płciowych). Mam nadzieje,ze nie piszę tu bzdur, ale drożdże od dziecka kojarzą mi się nie za dobrze...;p Niedawno oglądałam reportaż w tv, który też ukazywał złe strony tego składnika. Oczywiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, więc nie popadajmy w paranoję...jednak chleb/bułki i tp. nigdy nie zastąpią warzyw i owoców i nie będą tak zdrowe :)



      Usuń
    2. Nigdy nie słyszałam o tej "złej" stronie drożdży, czytając ze zdziwienia oczy robiły mi się coraz większe. Człowiek się uczy całe życie, dzięki za obszerne wyjaśnienie, trochę się przestraszyłam. Z drugiej strony prawie wszystko co jemy jest niestety nafaszerowane jakimś świństwem. Nawet warzywa i owoce nie zawsze są zdrowe gdy rosną przy ruchliwej drodze i dodatkowo są pryskane prawie codziennie (!), nieraz dzień przed zbiorem, a karencja jest trochę dłuższa. Całe szczęście, że mam swój ogródek i wiem co jem :) Ale się rozpisałam.

      Usuń
    3. Ojejku...właśnie czytam to co napisałam i się załamałam;p Miało byż "Nie jestem specjalistą,ani dietetykiem":P. Nie chciałam Cię nastraszyć, więc przepraszam:/ Zdecydowanie zgadzam się z Tobą. Wszystko w dzisiejszych czasach jest nafaszerowane świństwami i trudno mówić o zdrowym jedzeniu w XXI wieku. Z tego powodu spędzam w sklepie 5h na zakupach (czytając wszystkie etykiety ). Próbuję uniknąć skrobii modyfikowanej i innych takich dodatków...ale nie zawsze się da:/ Nawet nie wiesz jak zazdroszczę Ci ogródka! Uff..teraz ja się rozpisałam;p

      Usuń
  13. Prawdziwa włoska pizza, jest wypiekana kilka minut w piecu opalanym drewnem i właśnie bez drożdży!! Mało kto o tym wie. Dlatego też tak bardzo się różni od naszych.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. dzisiaj sprobowalismy pizzy.. pyszna !! naprawde prawidziwa wloska pizza..ale mam pytanie po upieczeniu ciasto wygladalo tak jakby lekki zakalec.. moze jest to wina sosu?
    wogole swietny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie to wina sos lub za krótko była w piekarniku:/ Następnym razem spróbujcie wstawić wcześniej ciasto, chwilę je podpiec i dopiero wtedy nałożyć sos-powinno być lepiej! :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Witam, mam pytanie oprócz tego że nie mogę jeść drożdży to jeszcze nie wolno mi pszenicy...:( czy taka pizza wyszłaby na mące orkiszowej, owsianej, żytniej? z góry bardzo dziękuję za odpowiedź a przepis wygląda wspaniale właśnie takiej pizzy szukałam! Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Pewnie, że możesz użyć innej mąki:) Ja używałam różnych mąk do tego przepisu, więc śmiało! Najlepsza wydaje mi się orkiszowa.
      Koniecznie napisz jak wyszło !
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  16. Świetny przepis, pizza wykonana według niego przepyszna. Sos do pizzy robię nieco inaczej, poszedłem na łatwiznę i dodaję przecier Pomidori, a dalej stosuje według składników zawartych w przepisie, a dodatkowo dodaję bazylię i oregano by była smaczniejsza. Pyszna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Obecnie muszę powiedzieć jedno. Ta pizza wygląda niesamowicie, muszę chyba kupić sobie w końcu okrągłą tackę do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  18. pomocy! 45minut juz sie piecze a ciasto nadal w połowie surowe i ser niemal czarny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką masz temperaturę i funkcję piekarnika ? Wstawiłaś/eś do bardzo rozgrzanego piekarnika ? W moim przypadku wszystko przypala się szybciej w termoobiegu, więc ja nastawiam góra/dół. A teraz przykryj natychmiast folią wierzch, zmniejsz temp. i na spokojnie obserwuj :)

      Usuń
  19. Wyszła pycha i nigdy już nie kupię gotowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pizza wygląda przepysznie, a przepis nie wydaje się być karkołomny. Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajna kompozycja smaczków;)

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie wychodzi z tego ciasto? zakalcowate czy puszyste? jakiego typu mąki użyłaś w przepisie? jakiej pojemności jest Twoja szklanka i jak duża pizza wyszła wałkując na grubość jak na zdjęciu? doprecyzuj przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale drożdże są zdrowe jak się poprawnie przygotuje...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wszystkim za dodane komentarze. Nie bójcie się zadawać pytań. W miarę możliwości odpowiem na wszystkie !

Zobacz inne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...